Riksadvokaten: Grov uforstand av politiet i Klomsæt-saken

Riksadvokat Tor-Aksel Busch med hard kritikk av politiadvokaten i Klomsæt-saken.

KRITISERES: Politiadvokat Knut Skavang var aktor i tingrettssaken der bistandsadvokat i 22. juli-saken, Sigurd Klomsæt, var tiltalt for grov uforstand i tjenesten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KRITISERES: Politiadvokat Knut Skavang var aktor i tingrettssaken der bistandsadvokat i 22. juli-saken, Sigurd Klomsæt, var tiltalt for grov uforstand i tjenesten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det var grovt uforstandig og kvalifisert klanderverdig av politiet å ikke levere inn telefondataene de hentet ut fra advokat Sigurd Klomsæts mobiltelefon i etterforskningen av lekkasjeanklagene etter terrorsaken.

Det slår riksadvokat Tor-Aksel Busch fast.

Spesialenheten for politisaker valgte å ikke tiltale politiadvokat Knut Skavang i Asker og Bærum politidistrikt i Klomsæt-saken, etter at politiet ble anklaget for å ha brukt materiale fra Klomsæts telefon, selv om det var i strid med advokatenes taushetsplikt.

Sigurd Klomsæt klaget avgjørelsen inn til Riksadvokaten. Og riksadvokat Tor-Aksel Busch konkluderte i forrige uke med at Skavang har utvist grov uforstand i tjenesten og slår dette fast med en påtaleunnlatelse. Hvis Skavang klager på avgjørelsen, vil saken gå til retten.

Skavang ønsket ikke å kommentere saken overfor Dagbladet i går.

Teledata Sigurd Klomsæt ble beskyldt av politiet for å ha lekket bilder av Anders Behring Breivik da han var bistandsadvokat i terrorsaken, og saken ble etterforsket av Asker og Bærum-politiet.

I etterforskningen hentet politiet ut teledata fra mobiltelefonene til Klomsæt og en advokatfullmektig ved hans kontor, for å se om de hadde vært i kontakt med journalister fredag 3. februar 2012, da bildene dukket opp i flere medier.  Dataene ble brukt og bearbeidet i etterforskningen og Skavang hadde det påtalemessige ansvaret for dette.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer