Riksadvokaten: Grov uforstand av politiet i Klomsæt-saken

Riksadvokat Tor-Aksel Busch med hard kritikk av politiadvokaten i Klomsæt-saken.

KRITISERES: Politiadvokat Knut Skavang var aktor i tingrettssaken der bistandsadvokat i 22. juli-saken, Sigurd Klomsæt, var tiltalt for grov uforstand i tjenesten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KRITISERES: Politiadvokat Knut Skavang var aktor i tingrettssaken der bistandsadvokat i 22. juli-saken, Sigurd Klomsæt, var tiltalt for grov uforstand i tjenesten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det var grovt uforstandig og kvalifisert klanderverdig av politiet å ikke levere inn telefondataene de hentet ut fra advokat Sigurd Klomsæts mobiltelefon i etterforskningen av lekkasjeanklagene etter terrorsaken.

Det slår riksadvokat Tor-Aksel Busch fast.

Spesialenheten for politisaker valgte å ikke tiltale politiadvokat Knut Skavang i Asker og Bærum politidistrikt i Klomsæt-saken, etter at politiet ble anklaget for å ha brukt materiale fra Klomsæts telefon, selv om det var i strid med advokatenes taushetsplikt.

KJEMPER: Advokat Sigurd Klomsæt. Foto: Berit Roald / Scanpix
KJEMPER: Advokat Sigurd Klomsæt. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer

Sigurd Klomsæt klaget avgjørelsen inn til Riksadvokaten. Og riksadvokat Tor-Aksel Busch konkluderte i forrige uke med at Skavang har utvist grov uforstand i tjenesten og slår dette fast med en påtaleunnlatelse. Hvis Skavang klager på avgjørelsen, vil saken gå til retten.

Skavang ønsket ikke å kommentere saken overfor Dagbladet i går.

Teledata Sigurd Klomsæt ble beskyldt av politiet for å ha lekket bilder av Anders Behring Breivik da han var bistandsadvokat i terrorsaken, og saken ble etterforsket av Asker og Bærum-politiet.

I etterforskningen hentet politiet ut teledata fra mobiltelefonene til Klomsæt og en advokatfullmektig ved hans kontor, for å se om de hadde vært i kontakt med journalister fredag 3. februar 2012, da bildene dukket opp i flere medier.  Dataene ble brukt og bearbeidet i etterforskningen og Skavang hadde det påtalemessige ansvaret for dette.

RIKSADVOKATEN: Tor-Aksel Busch. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
RIKSADVOKATEN: Tor-Aksel Busch. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer

Klomsæt samtykket ikke til innhentingen og protesterte. Det er flere ganger slått fast i Høyesterett at advokaters klientforhold er taushetsbelagt, men likevel ble materialet innhentet og brukt.

- Kvalifisert klanderverdig Lagmannsretten slo i august 2012 fast at beslaget ikke kunne opprettholdes. Likevel beholdt politiet dataene og overleverte først etter at Høyesteretts ankeutvalg hadde vurdert saken i oktober 2013. Riksadvokaten mener politiet skulle gitt dataene til retten med en gang etter lagmannsrettens kjennelse, og mener Skavang som påtaleansvarlig har opptrådt kvalifisert klanderverdig.

Sigurd Klomsæt er fornøyd med avgjørelsen fra Riksadvokaten.

- Dette er i tråd med det vi har hevdet i to år. Etterforskningsmetodene i denne saken har vært ulovlige og meget kritikkverdige. Det har vært utfordrende å stå overfor et slikt politi og slik påtalemakt. Det er derfor tilfredsstillende når Riksadvokaten nå slår fast at vi hadde rett, sier Klomsæt til Dagbladet.

Ingen reaksjon mot to tjenestemenn Han har også klaget inn statsadvokat Kristian Jarland til Riksadvokaten, etter at Spesialenheten henla saken også mot ham som intet straffbart forhold. Klomsæt har også anmeldt en av politietterforskerne i 22. juli-saken, som han mener har gitt uriktig informasjon til retten.

Påtaleunnlatelse:

Påtaleunnlatelse, påtalemyndighetens unnlatelse av å reise tiltale for en straffbar handling. Når påtalemyndigheten finner at alle vilkår for straffbarhet er oppfylt og anser en person skyldig til straff, kan den unnlate å fremme straffesak og i stedet gi påtaleunnlatelse. Dette er å anse som en strafferettslig reaksjon.
Kilde: Store norske leksikon

Riksadvokaten ber for øvrig Asker og Bærum politidistrikt gjennomgå rutinene for behandling av teledatabeslag, særlig for å ivareta advokaters taushetsplikt.

Klomsæt hadde også klaget inn to polititjenestemenn i Asker og Bærum. Disse får ingen reaksjon, da Riksadvokaten mener de kritikkverdige forholdene er politiadvokatens ansvar.

Klomsæt-saken

Det har vært en rekke runder i rettsvesenet i kjølvannet av politiets lekkasjeetterforskning.

Klomsæt ble fratatt advokatbevillingen 14. august 2012, men kjemper for å få dette omgjort og dette behandles i mars i år.

7. mars i fjor ble Klomsæt frifunnet i Oslo tingrett, som samtidig rettet skarp kritikk mot politiet for ensidig etterforskning. Påtalemyndigheten anket saken og lagmannsretten kommer med sin dom 17. februar i år. Dommen vil kunne få betydning for om Klomsæt får sin advokatbevilling tilbake.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer