Riksadvokaten habil i Treholt-saken

Advokat Harald Stabell fikk ikke fjernet Riksadvokat Tor-Aksel Busch. Det har Justisdepartementet avgjort.

PERIFER ROLLE: Det er lagt vekt på Riksadvokatens perifere partsrolle i gjenåpningssaken, sier justisminister Knut Storberget, her under en pressefrokost fredag. Foto: Berit Roald / SCANPIX
PERIFER ROLLE: Det er lagt vekt på Riksadvokatens perifere partsrolle i gjenåpningssaken, sier justisminister Knut Storberget, her under en pressefrokost fredag. Foto: Berit Roald / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var Arne Treholts advokat, Harald Stabell, som ba om habilitetsvurderingen og krevde setteriksadvokat. Regjeringen kan ikke se at det foreligger særegne forhold som er egnet til å svekke tilliten til Riksadvokatens upartiskhet, opplyser Justisdepartementet.
- Perifer rolle - Det ble lagt vekt på Riksadvokatens perifere partsrolle i gjenåpningssaken. Samtidig utelukker man ikke at spørsmålet om habilitet kan bli vurdert på ny på et senere tidspunkt avhengig av resultatet av kommisjonens undersøkelser, sier justisminister Knut Storberget (Ap). Både Busch og førstestatsadvokat Lasse Qvigstad - som sammen utgjorde aktoratet i straffeprosessen mot Arne Treholt på midten av 1980-tallet - har i brev til justisminister Knut Storberget (Ap) erklært at de ikke anser seg som inhabile. Justisdepartementet har ikke vurdert Qvigstads habilitet fordi dette er Riksadvokatens oppgave å gjøre.
Gjenopptakelseskommisjonen Habilitetsspørsmålet ble aktualisert i forbindelse med nye påstander om at det sentrale pengebeviset er fabrikkert, noe som har ført til ny behandling av Treholts begjæring til Gjenopptakelseskommisjonen fra 2005. I habilitetsinnsigelsen retter Stabell konkret kritikk mot Busch og Qvigstad for ikke å ha gjort egne undersøkelser rundt det omstridte pengebeviset både før og under hovedforhandlingen som endte med 20 års fengsel for spionasje og landsforræderi. - Arne Treholt har absolutt ingen tillit til riksadvokaten og førstestatsadvokaten. Derfor har han bedt meg levere inn en formell habilitetsinnsigelse, sa Stabell da innsigelsen ble sendt Storberget.
(NTB)