Riksadvokaten krever svar etter sextrakassering i politiet

Sefo-leder Trond Mangseth får i dag brev fra riksadvokat Tor- Aksel Busch, som vil ha svar på hvorfor ingen er avhørt 107 dager etter at en kvinnelig ansatt anmeldte politisjefen for trusler og utukt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har i dag sendt et brev til Sefo og bedt om en redegjørelse, alene basert på hva jeg har lest i avisa, opplyste Tor-Aksel Busch til Dagbladet i går kveld.

Riksadvokaten har ikke satt noen svarfrist til det særskilte etterforskningsorganet som håndterer anklager mot politiet.

- Men ut fra sakens natur er det ønskelig med en snarlig tilbakemelding, sier Busch.

Ingen avhørt

Det var i november i fjor at en 33 år gammel kontormedarbeider hos politiet anmeldte en politisjef for grov seksuell trakassering og begjærte ham straffet. Hun oppga tre vitner. Men fortsatt er ingen avhørt av Sefo.

Politisjefen tilbakeviser anklagene som grunnløse, ifølge sin advokat Else Bugge Fougner.

Reaksjonen til herredsrettsdommer Trond Mangseth da han ble konfrontert med Sefos avventende holdning, har vakt stor oppsikt:

«Skriver Dagbladet ett eneste ord om dette, behøver dere aldri å ringe meg igjen.», var svaret fra den offentlig oppnevnte lederen for SefoII.

95 prosent henlegges
95 prosent henlegges Vis mer

Media-trussel

Trusselen er tydeligvis dårlig mottatt av riksadvokaten.

- Jeg har i brevet også bedt Sefo om at det blir gitt kommentarer til utsagnet om at man vil bryte med media, sier Busch, uten å ville utdype nærmere.

Den høye henleggelsesprosenten er et kjempeproblem hvis offentligheten tviler på grundigheten i etterforskningen av anmeldelser mot politiet. Riksadvokaten har lenge vært opptatt av publikums tillit til Sefo.

Nå oppnevner han et utvalg som skal se nærmere på Sefos arbeid.

Sefo-gransking

- Vi jobber med oppfølging av Sefo-undersøkelsen fra Politihøgskolen. I løpet av mars vil vi ha sammensetning og mandat klart for ei arbeidsgruppe som skal gjennomgå et visst antall Sefo-saker, sier Busch.