Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Riksadvokaten legger fram rapport om Monika-saken

Ventes kritikk.

BLE BARE ÅTTE ÅR: Politiet mener den åtte år gamle Monika Sviglinskaja  ble drept av sin tidligere stefar i 2011.
Foto: Privat / NTB scanpix
BLE BARE ÅTTE ÅR: Politiet mener den åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble drept av sin tidligere stefar i 2011. Foto: Privat / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riksadvokaten legger mandag fram sin rapport om politiets håndtering av Monika-saken i Bergen. Ifølge Bergens Tidende vil hele etterforskningsgruppen få kritikk.

Åtte år gamle litauiske Monika Sviglinskaja ble funnet død i hjemmet sitt i Sund på Sotra i Hordaland 14. november 2011. Spor på åstedet utløste full drapsetterforskning. Saken ble henlagt ni måneder senere, og politiet konkluderte med at det trolig dreide seg om et selvmord.

Hordaland politidistrikt avgjorde i mai i år at etterforskningen skulle gjenopptas etter press fra jentas mor og bistandsadvokat Stig Nilsen. Tirsdag 21. oktober 2014 ble morens tidligere samboer, en 32 år gammel voldsdømt litauer, pågrepet og siktet for forsettlig drap på åtteåringen.

LEGGER FRAM RAPPORT: Førstestatsadvokat Bjørn Soknes.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
LEGGER FRAM RAPPORT: Førstestatsadvokat Bjørn Soknes. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer

Arbeidsgruppen som har gransket saken, overleverer rapporten mandag klokka 11, opplyser riksadvokat Tor-Aksel Busch.

Formålet med granskingen er læring, understrekes det. Det er Spesialenheten for politisaker som skal avklare om det er begått straffbare forhold i saken. Spesialenheten er i gang med sin etterforskning, men vil først senere legge fram sine konklusjoner.

Men etter det Bergens Tidende får opplyst, vil rapporten inneholde kritikk som rammer hele etterforskningsgruppen som jobbet med dødsfallet i 2011 og 2012.

- I vårt mandat står det om læringspotensialet. Vi skal se fremover. Men vi har også sett bakover, sier førstestatsadvokat Bjørn Soknes, som har ledet granskingen, til avisa.

- Det vil være noe som kan oppfattes som kritikk. Det er ikke til å unngå. Men vi har ikke brukt det uttrykket, siden vi skal se fremover og lære av hva som har skjedd, sier han.

Den drapssiktede 32-åringen nekter for å ha noe med saken å gjøre.

(NTB)