EKSPERTMØTE: I ettermiddag sitter etterforskere ved brannavsnittet ved Oslo-politiet i møte med representanter for Stiftelsen etterforsning av mordbrannen «Scandinavian Star». Stiftelsen er representert med (f.v.) advokat Eling Hansen, skipsinspektør Gisle Weddegjerde, tidligere brigadesjef Thor Kristiansen ved Oslo brannvesen, Terje Bergsvåg (delvis skjult), branningeniør Håkon Winterseth og formann Arne Steen. Foto: Eivind Pedersen
EKSPERTMØTE: I ettermiddag sitter etterforskere ved brannavsnittet ved Oslo-politiet i møte med representanter for Stiftelsen etterforsning av mordbrannen «Scandinavian Star». Stiftelsen er representert med (f.v.) advokat Eling Hansen, skipsinspektør Gisle Weddegjerde, tidligere brigadesjef Thor Kristiansen ved Oslo brannvesen, Terje Bergsvåg (delvis skjult), branningeniør Håkon Winterseth og formann Arne Steen. Foto: Eivind PedersenVis mer

Riksadvokaten med døra på gløtt for ny etterforskning

Oslo-politiet sitter i møte med representanter for ekspertgruppa som har gransket mordbrannen på «Scandinavian Star».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka 12 i formiddag benket seks representanter fra ekspertgruppa seg sammen med syv representanter for Oslo politidistrikt.

Riksadvokaten har allerede instruert politimesteren i Oslo om hvordan påtalemyndigheten skal håndtere den nye vendingen saken har fått.

Såvidt Dagbladet forstår, har riksadvokaten signalisert at politimesteren selv kan avgjøre om det er grunnlag for ny etterforskning - trass i at riksavdokaten i fjor avslo begjæringen om gjenopptakelse fra Støttegruppen for «Scandinavian Star».

Hastemøte Ekspertpanelet offentliggjorde sine  konklusjoner på en pressekonferanse i Bergen lørdag. 6. april.

Allerede mandagen etter, 8. april, innkalte riksadvokaten politiledelsen i Oslo til møte.

I etterkant er det blitt trukket opp hvilke retningslinjer som skal følges i den videre behandlingen av nye opplysninger.

Ny rapport I utgangspunktet er det avsatt tre timer til gjennomgangen av ekspertgruppas snaut 100 siders rapport om nye opplysninger omkring katastrofebrannen i Skagerrak i april 1990.

ANMELDELSE: Advokat Erling Hansen gjennomgår anmeldelsen av den tidligere påtaleansvarlige av etterforskningen av "Scandinavian Star". Til venstre tidligere brigadesjef Thor Kristiansen ved Oslo brannvesen og i midten, formann Arne Steen i Stiftelsen etterforskning av mordbrannen "Scandinavian Star". Foto: Eivind Pedersen
ANMELDELSE: Advokat Erling Hansen gjennomgår anmeldelsen av den tidligere påtaleansvarlige av etterforskningen av "Scandinavian Star". Til venstre tidligere brigadesjef Thor Kristiansen ved Oslo brannvesen og i midten, formann Arne Steen i Stiftelsen etterforskning av mordbrannen "Scandinavian Star". Foto: Eivind Pedersen Vis mer

Formann i Stiftelsen etterforskning av mordbrannen på «Scandinavian Star», Arne Steen, er rimelig sikker på at ekspertpanelets opplysninger vil føre til ny etterforskning.

- Her er så mye nytt materiale at jeg nesten tar det for gitt at det blir iverksatt full etterforskning, sier Steen til Dagbladet.

Leverer anmeldelse Før møtet med Oslo-politiet, hadde ekspertgruppen et timelangt møte på Oslo S for å finpusse presentasjonen av materialet.

Samtidig ble det underskrevet en anmeldelse på 28 punkter mot tidligere påtaleansvarlig Nicolai Bjønness ved Oslo politikammer.

Anmeldelsen omfatter påstander om både grov utroskap og grov uforstand i tjenesten. Anmeldelsen er ført i pennen av Bergens-advokaten Erling Hansen.

Gir råd Stiftelsens formann, Arne Steen, er klar på at det bør etterforskes i to spor:

- Vi vil anbefale etterforskningen av selve etterforskningen av mordbrannen. Saken ble henlagt i 1991 etter bevisets stilling, fordi den antatte gjerningsmannen hadde omkommet i brannen.

RAPPORT: Oslo-politiet får i ettermiddag overlevert rapporten fra ekspertpanelet som har gransket katastrofebrannen på "Scandinavian Star". I bakgrunnen sitter skipsingeniør Gisle Weddegjerde (t.v.) og tidligere brigadesjef Thor Kristiansen ved Oslo brannvesen. Foto: Eivind Pedersen
RAPPORT: Oslo-politiet får i ettermiddag overlevert rapporten fra ekspertpanelet som har gransket katastrofebrannen på "Scandinavian Star". I bakgrunnen sitter skipsingeniør Gisle Weddegjerde (t.v.) og tidligere brigadesjef Thor Kristiansen ved Oslo brannvesen. Foto: Eivind Pedersen Vis mer

Det må også etterforskes hva som skjedde under brannene, altså selve brannforløpet og omstendighetene omkring forsikringsforholdene og de uavklarte eierforholdene, sier Steen.

Advokat Erling Hansen sier at ekspertpanelet sterkt vil anbefale at etterforskningen blir ledet av en overordnet ledelse, slik at opplysningene som fremkommer kan bli koordinert.

- Gjorde en tabbe - Det må ikke bli slik som under etterforskningen i 1990, sier Hansen.

Da ble arbeidsoppgavene delt politiet i Norge, Sverige og Danmark, uten noen samlet etterforskningsledelse.

- Vi må unngå å gjenta denne tabben, sier Hansen.

Han tar det for gitt at den nye etterforskningen ikke blir begrenset av hensynet til ressursbruken.

- Etter katastrofen i 1990 ble det fra alle hold sagt at det skulle ikke stå på ressursene - alle var innstilt på at saken skulle oppklares.
Det vil bli meningsløst å begrense ressursene nå, ettersom de fleste vil være enig i at det i 1990 ble gjort en dårlig jobb, sier Hansen.