Riksadvokaten med ferske ordrer til politimestrene - rydder opp i norsk misforståelse av FNs flyktningkonvensjon

- Veldig positive nyheter, sier NOAS.

ENDRER RETNIGNSLINJER: Riksadvokaten, her ved riksadvokat Tor-Aksel Busch, endrer nå retningslinjene for påtale av flyktninger som tar seg ulovlig inn i landet. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
ENDRER RETNIGNSLINJER: Riksadvokaten, her ved riksadvokat Tor-Aksel Busch, endrer nå retningslinjene for påtale av flyktninger som tar seg ulovlig inn i landet. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I dag og mandag sender Riksadvokaten ut et brev til landets politimestre og særoganene med nye retningslinjer for påtale av flyktninger som bruker falsk pass for å flykte til Norge.

Les hele brevet her.    

Det skjer etter at Høyesterett i forrige uke slo fast at Norge har brutt FNs flyktningkonvensjon, som under visse betingelser gir flyktninger rett til å bruke slike falske reisepapirer når de flykter.

Den ferske høyesterettsdommen slår fast at norske myndigheter har praktisert og tolket denne retten altfor snevert.

Les også: Flyktninger kan ikke straffes for å bruke falske papirer når de flykter til Norge

- Vi tok ikk feil - Dette er ment som en nødvendig og lojal oppfølging av høyesterettsdommen av 24. juni. Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) fortjener anerkjennelse for å ha satt et viktig spørsmål på dagsorden, gjennom sin rapport fra februar i år, sier statsadvokat Anders Blix Gundersen til Dagbladet. 

- Er dette en erkjennelse av dere har tatt feil?

- Det vil jeg ikke si. Det er en rettsutvikling som kommer til uttrykk i den dommen, og som vi tilpasser oss lojalt etter   

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer