Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Riksadvokaten med ferske ordrer til politimestrene - rydder opp i norsk misforståelse av FNs flyktningkonvensjon

- Veldig positive nyheter, sier NOAS.

ENDRER RETNIGNSLINJER: Riksadvokaten, her ved riksadvokat Tor-Aksel Busch, endrer nå retningslinjene for påtale av flyktninger som tar seg ulovlig inn i landet. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet
ENDRER RETNIGNSLINJER: Riksadvokaten, her ved riksadvokat Tor-Aksel Busch, endrer nå retningslinjene for påtale av flyktninger som tar seg ulovlig inn i landet. Foto: John T. Pedersen/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag og mandag sender Riksadvokaten ut et brev til landets politimestre og særoganene med nye retningslinjer for påtale av flyktninger som bruker falsk pass for å flykte til Norge.

Les hele brevet her.    

Det skjer etter at Høyesterett i forrige uke slo fast at Norge har brutt FNs flyktningkonvensjon, som under visse betingelser gir flyktninger rett til å bruke slike falske reisepapirer når de flykter.

Den ferske høyesterettsdommen slår fast at norske myndigheter har praktisert og tolket denne retten altfor snevert.

Les også: Flyktninger kan ikke straffes for å bruke falske papirer når de flykter til Norge

- Vi tok ikk feil - Dette er ment som en nødvendig og lojal oppfølging av høyesterettsdommen av 24. juni. Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) fortjener anerkjennelse for å ha satt et viktig spørsmål på dagsorden, gjennom sin rapport fra februar i år, sier statsadvokat Anders Blix Gundersen til Dagbladet. 

- Er dette en erkjennelse av dere har tatt feil?

- Det vil jeg ikke si. Det er en rettsutvikling som kommer til uttrykk i den dommen, og som vi tilpasser oss lojalt etter   

I den engelske utgaven av flyktningkonvensjonen heter det at asylsøkere som reiser ulovlig, må kreve asyl «without delay» for å slippe straff for ulovlig innreise. Riksadvokaten og norske myndigheter har tolket dette som «straks».

I Riksadvokatens retningslinjer fra 2008 heter det også  at straffefritaket «antas også å omfatte bruk av falsk reisedokument som var nødvendig for å gjennomføre flukten, men ikke fortsatt bruk av slikt dokument etter ankomst her i landet».

- Det betyr at man må påberope seg asyl og innrømme at dokumentene er falske før man passerer passkontrollen. Det er altfor strengt, sa juridisk rådgiver André Møkkelgjerd i Noas Møkkelgjerd til Dagbladet like etter dommen falt.  

Varsler full revisjon siden Nå har Høyesterett slått fast at «straks» er en uheldig oversettelse av de engelske og franske vendingene i konvensjonen, og antydet i dommen at «uten ugrunnet opphold» ville være bedre - fordi «ugrunnet» vil innebære en erkjennelse av dette må vurderes individuelt. 

I  brevet som Dagbladet har fått innsyn i, får dette konsekvenser. Riksadvokaten understreker nå: 

- Konvensjonens artikkel 31 nr 1 skal leses som om det stod «uten ugrunnet opphold» i stedet for straks.

Videre slås det fast at dette skal vurderes konkret fra sak til sak, og at det da ikke bare skal tas hensyn til hva slags situasjon flyktningen objektivt sett har vært i, men også hvordan flyktningen, ut fra sine forutsetninger, hadde grunn til å oppfatte den.

De nye retningslinjene innebærer en full seier for NOAS, som også har fått gjennomslag for et syn som ikke var under behandling i Høyesterett, nemlig at dette straffefritaket også skal kunne gjelde selv om flyktningen har foretatt nødvendige mellomlandinger i andre land under flukten. Dette spørsmålet ble tatt opp i en NOAS-rapport fra februar i år, som Riksadvokaten nå viser til.
 
Av brevet går det også fram at Riksadvokaten varsler en full revisjon av retningslinjene fra 2008 ved en senere anledning.

NOAS er naturlig nok fornøyde med å ha vunnet fram. 

- Jeg har ikke lest dette brevet ennå, men det er selvsagt veldig positivt dersom Riksadvokaten støtter vårt syn. Det blir interessant å se hvordan praksis endres, og hva som vil skje med de sakene som har blitt behandlet etter de gamle retningslinjene, der flyktninger er idømt feilaktig straff, sier Møkkelgjerd til Dagbladet.

Les også: Jusprofessor: - Staten må slippe fri ulovlig fengslede flyktninger etter høyesterettsdom

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media