Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Riksadvokaten nekter å svare om «Onkel Skrue»-avtale

Men dommeren vil at Imran Saber selv utspørres om hemmelig avtale med påtalemyndigheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) I går skrev Dagbladet.no at dommeren i den såkalte Wonderboy-saken ba Riksadvokaten innta vitneboksen i dag for å svare på spørsmål om en eventuell hemmelig avtale inngått med domfelte Imran Saber, også kalt «Onkel Skrue».

I Borgarting lagmannsrett i dag har påtalemyndigheten, representert ved statsadvokat Geir Evanger, avslått dommerens ønske.

- For kort varsel

- Den type spørsmål vil ikke Riksadvokaten eller andre fra påtalemyndigheten svare på, sa Evanger i retten i morges.

Påtalemyndigheten undret seg over hvilken relevans spørsmålet har for saken, og viste til at de trenger mer informasjon fra advokat Arve Ringsbye, som brakte spørsmålet om den hemmelige avtalen på banen i retten i går.

- Hvis dette spørsmålet har betydning for skyldspørsmålet, må vi opprete en prosedyre for det. Vi har også fått for kort varsel, påpekte aktoratet.

Rettens administrator, lagmann Erik Melander, vil nødig la spørsmålet ligge ubesvart.

- Dersom det skal være inngått en avtale som har betydning for enkeltes skyldspørsmål, så syns jeg dette skal være belyst, understreket dommeren.

RANSMILJØ: Imran Saber alias «Onkel Skrue» (til høyre) poserer sammen med en kamerat i en fornøyelsespark. Foto: PRIVAT
RANSMILJØ: Imran Saber alias «Onkel Skrue» (til høyre) poserer sammen med en kamerat i en fornøyelsespark. Foto: PRIVAT Vis mer

Mild dom

Imran Saber, eller «Onkel Skrue», var tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen, og for heleri av de 4,3 millioner kronene.

Oslo tingrett fant ham ikke skyldig i organisert kriminalitert, og dømte ham til tre års fengsel.

Etter det Dagbladet.no kjenner til, har det vært spekulert i en eventuell avtale mellom påtalemyndigheten og Saber både i advokatkretser og blant journalister.

En eventuell avtale skal henge sammen med Munch-saken. Spørsmålet er om Saber fikk avtale om mild behandling, for å ha hjulpet til med å skaffe til veie de stjålne Munch-maleriene.

Dommer Melander påpekte at både Toska og Saber skal i vitneboksen i dag, og det vil bli anledning til å stille dem spørsmål i forbindelse med en mulig hemmelig avtale.

David Toska er ferdig vitneboksen, uten å ha blitt spurt om den hemmelige avtalen. Det er ventet at «Onkel Skrue» eller Imran Saber, som skal i vitneboksen seinere i dag, vil bli spurt om dette.

Beslagla 200 kilo hasj

image: Riksadvokaten nekter å svare om «Onkel Skrue»-avtale

I Wonderboy-saken, som ble behandlet i Oslo tingrett på forsommeren i fjor, var David Toska tiltalt for å ha smuglet 200 kilo hasj til Norge i slutten november 2004. Til sammen 14 personer var tiltalt i den omfattende narkotikasaken.

Ifølge tiltalen betalte Toska og kameraten Imran Saber til sammen 4,3 millioner kroner for det 200 kilo store hasjpartiet, som ble beslaglagt av politiet.

Påtalemyndigheten mener dette er penger som stammer fra straffbare handlinger. Teorien har vært at dette er penger fra NOKAS-ranet. Ifølge tiltalen ble nesten to millioner av de omtalte pengene smuglet ut av landet og betalt til hasjleverandørene.

KOMPISER: Her er NOKAS-dømte David Toska og Metkel Betew sammen med «Onkel Skrue» og en annen kamerat i festlig lag.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media