Riksadvokaten om barnevold-sakene som henlegges: - Viktig at politiet etterforsker uansett

- Forebyggende og avvergende.

BARNEAVHØR: Politiet har nå fått korte frister på seg for å få gjennomført avhør av barn som kan være utsatt for vold. Avhørene skjer fortrinnsvis på landets barnehus, som her i Oslo. Aftenposten skrev tidligere denne uka at det er store forskjeller mellom hvor ofte landets politidistrikter avhører voldsutsatte barn, og at det skjer fire ganger så ofte i Øst-Finnmark som i Asker og Bærum og Rogaland. Foto: Ørn E. Borgen / Aftenposten / NTB scanpix  
BARNEAVHØR: Politiet har nå fått korte frister på seg for å få gjennomført avhør av barn som kan være utsatt for vold. Avhørene skjer fortrinnsvis på landets barnehus, som her i Oslo. Aftenposten skrev tidligere denne uka at det er store forskjeller mellom hvor ofte landets politidistrikter avhører voldsutsatte barn, og at det skjer fire ganger så ofte i Øst-Finnmark som i Asker og Bærum og Rogaland. Foto: Ørn E. Borgen / Aftenposten / NTB scanpix   Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Oslo-politiets fremste etterforskere på drap og grov vold mot barn mener det et problem at mange - selv drevne etterforskere - kan ha vanskelig for å tro at foreldre kan drepe barna sine. De får støtte fra Kripos-etterforsker Kåre Svang, som mener politiet må tørre å ta sakene til retten, selv om det ikke finnes vitner eller tekniske bevis som kan si noe om hva som skjedde.

Riksadvokaten, som tar den endelige påtaleavgjørelsen i drapssaker, er enig i at det er krevende saker.

- Det er utvilsomt en utfordring at denne type kriminalitet foregår i privatsfæren, ofte bak lukkede dører, at barn ofte er motvillige eller tilbakeholdne med å fortelle om vold fra nærstående eller kan ha vanskelig for å formidle, og at det kan være vanskelig å avvise at en skade er skjedd ved et uhell eller hvem av foreldrene som var til stede, skriver statsadvokat Birgitte Istad i en e-post til Dagbladet.

Utelukkelsesteorier

I sakene uten tekniske bevis og ingen andre vitner enn den mistenkte jobber politiet må politietterforskerne forsøke å utelukke hva som kan ha skjedd. Hvis avhør, rekonstruksjoner og andre metoder ikke avdekker naturlige forklaringer på skadene, kan det ende med tiltale. Men i mange saker er det ikke mulig å finne ut. Sakene blir henlagt. Riksadvokaten mener en grundig etterforskning likevel kan være viktig for barnet som er utsatt for skade.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer