ØNSKER BEDRE RESULTATER: Riksadvokat Tor-Aksel Busch er svært bekymret over oppklaringsprosenten til politiet. Han trekker spesielt frem oslopolitiets.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
ØNSKER BEDRE RESULTATER: Riksadvokat Tor-Aksel Busch er svært bekymret over oppklaringsprosenten til politiet. Han trekker spesielt frem oslopolitiets. Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer

Riksadvokaten refser Oslo-politiet

Svært bekymret for oppklaringsprosenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riksadvokaten er svært bekymret over at ikke flere forbrytelser blir oppklart. Verst er situasjonen i Oslo.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch sier nå at regjeringens mål om en oppklaringsprosent på 38 på landsbasis ikke kommer til å bli oppfylt før politiet leverer bedre resultater.

- Når det gjelder oppklaringsprosent så er Oslo av helt avgjørende betydning i en beskrivelse av at dette går gal vei, sier Busch til NRK.

I 2003 klarte Oslo politidistrikt å oppklare 32,5 av de anmeldte forbrytelsene. Etter dette har tallet stupt til 19,4 prosent.

Riksadvokaten er nå alvorlig bekymret for tilliten til politiet.

- Hvis denne utviklingen akselererer videre i negativ retning er jeg redd for at dette kan få betydelige konsekvenser for folks tillit til at politiet har evnen til å oppklare og iretteføre saker.

Politimester Anstein Gjengedal i Oslo tar kritikken fra Riksadvokaten alvorlig.

- Det er jeg som politimester som har ansvaret for sørge for at vi greier å rette opp dette. Vi er ikke fornøyd med 19,4 prosent som vi hadde i fjor. Vi hadde problemer med å få politifolk til å jobbe som vi ville, fordi de beskyttet fritiden sin. Dermed fikk vi ikke gjort den jobben vil skulle i 2008, sier Gjengedal.

NTB