Riksadvokaten refser Oslo-politiet

Svært bekymret for oppklaringsprosenten.

ØNSKER BEDRE RESULTATER: Riksadvokat Tor-Aksel Busch er svært bekymret over oppklaringsprosenten til politiet. Han trekker spesielt frem oslopolitiets.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
ØNSKER BEDRE RESULTATER: Riksadvokat Tor-Aksel Busch er svært bekymret over oppklaringsprosenten til politiet. Han trekker spesielt frem oslopolitiets. Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riksadvokaten er svært bekymret over at ikke flere forbrytelser blir oppklart. Verst er situasjonen i Oslo.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch sier nå at regjeringens mål om en oppklaringsprosent på 38 på landsbasis ikke kommer til å bli oppfylt før politiet leverer bedre resultater.

- Når det gjelder oppklaringsprosent så er Oslo av helt avgjørende betydning i en beskrivelse av at dette går gal vei, sier Busch til NRK.

I 2003 klarte Oslo politidistrikt å oppklare 32,5 av de anmeldte forbrytelsene. Etter dette har tallet stupt til 19,4 prosent.

Riksadvokaten er nå alvorlig bekymret for tilliten til politiet.

- Hvis denne utviklingen akselererer videre i negativ retning er jeg redd for at dette kan få betydelige konsekvenser for folks tillit til at politiet har evnen til å oppklare og iretteføre saker.

Politimester Anstein Gjengedal i Oslo tar kritikken fra Riksadvokaten alvorlig.

- Det er jeg som politimester som har ansvaret for sørge for at vi greier å rette opp dette. Vi er ikke fornøyd med 19,4 prosent som vi hadde i fjor. Vi hadde problemer med å få politifolk til å jobbe som vi ville, fordi de beskyttet fritiden sin. Dermed fikk vi ikke gjort den jobben vil skulle i 2008, sier Gjengedal.

NTB