Riksadvokaten slakter Humlegårds politireform

Riksadvokat Tor-Aksel Busch har ingen tro på politidirektør Odd Reidar Humegårds nye politi.

 SKEPTISK:  Riksadvokat Tor-Aksel Busch er ikke imponert over politidiretør politidirektør Odd Reidar Humlegårds nye norske politi. I en høringsuttalelse blir forslaget slaktet.
Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
SKEPTISK: Riksadvokat Tor-Aksel Busch er ikke imponert over politidiretør politidirektør Odd Reidar Humlegårds nye norske politi. I en høringsuttalelse blir forslaget slaktet. Foto: Erlend Aas / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Riksadvokat Tor-Aksel Busch tar i sin høringsuttalelse et nådeløst oppgjør med politidirektør Odd Reidar Humlegård og forslaget til et nytt norsk politi.

Ingen motargumenter I uttalelsen fra riksadvokaten heter det blant annet:

«Som en mer generell betraktning kan riksadvokaten vanskelig unnlate å peke på manglende pro & contra drøftelser. Lagt utredningen til grunn, synes det ikke være nevneverdige motforestillinger eller motargumenter til noen av de anbefalinger som utvalget har samlet seg om. Løsninger gis uten at det veies et eneste argument for og mot, og alle piler peker uten forbehold i samme retning».

Politidirektør Odd Reidar Humlegård vil fornye politiet i Norge etter terroren som rammet Norge 22. juli. Og det er dramatisk endring politidirektøren legger opp til. Han vil kutte antall politidistrikt fra 27 til seks geografiske distrikt og gjøre politiet bedre i stand til å håndtere terror.

Her kan du lese hele høringsuttalelsen.

Lokalt politi I kommentarene riksadvokaten har sendt til Justis- og beredskapsdepartementet får Humlegårds «nye» politi stryk.

I høringsuttalelsen heter det:

«I kombinasjonen med utvalgets ønsker og valg som synes å inneholde både «pose og sekk», f. eks spisse kjerneoppgavene og en betydelig sentralisering på den ene side og bedre tilgjengelig lokalt politi på den annen, blir ikke utfordringene mindre. Man må ikke komme i en situasjon hvor det politi som nå skal skapes, blir et innsatspoliti på vent. Politiets legitimitet - som er helt avgjørende for god oppgaveløsning - skapes, utvikles og styrkes gjennom det hverdagslige politiarbeidet og den kontakt med publikum som dette gir».

Tor-Aksel Busch kommer også med følgende drepende karakteristikk av Odd Reidar Humlegårds forslag til et nytt politi:

«Selv om endringsbeslutninger bør komme raskt, må det være tilstrekkelig tid til ettertanke og refleksjon. Alene spørsmålenes kompleksitet tilsier en slik tilnærming, og fraværet av motforestillinger i analysen underbygger viktigheten av høringen».

FÅR STRYK:  Politidirektør Odd Reidar Humlegård komme dårlig ut av riksadvokatens høring. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FÅR STRYK: Politidirektør Odd Reidar Humlegård komme dårlig ut av riksadvokatens høring. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer