Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Riksadvokaten til Dagbladet: - En feilvurdering

Riksadvokat Tor-Aksel Busch var kritisk til å oppnevne nye sakkyndige i vinter. Nå angrer han og varsler en grundig gjennomgang av ordningen med psykiatrirapporter.

ANGRER: Riksadvokat Tor-Aksel Busch til Dagbladet i kveld. Foto: Torbjørn Katborg Grønning /  Dagbladet
ANGRER: Riksadvokat Tor-Aksel Busch til Dagbladet i kveld. Foto: Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):I dag i 18-tida ble det avholdt pressekonferanse med alle aktører etter at dommen mot Breivik var blitt lest opp. Aktor Svein Holden annonserte der at det har blitt besluttet at påtalemyndighetene ikke anker Oslo tingretts dom.

Anker ikke dommen Lippestad opplyste tidligere i dag at heller ikke hans klient ønsker å anke saken. Dommen mot Breivik vil derfor bli rettskraftig, og Brevik vil bli overført til forvaringsstraff, opplyses det i en pressemelding fra riksadvokat Tor-Aksel Busch i kveld.

- Dommen er grundig og beskriver hendelsesforløpet på en meget god måte. Den vil være et sentralt vitnesbyrd om de gruoppvekkende handlinger tiltalte er domfelt for, står det videre i pressemeldingen. 

-Vi var uvanlig raske, men det var tungtveiende grunner for å få dette avklart fort. Det er en dom vi lever godt med selv om det er uenighet om faktum, sier Busch til Dagbladet.

Full gjennomgang av psykiaternes rolle I pressemeldingen går det i tillegg fram at riksadvokaten ønsker en full gjennomgang av de rettsoppnevnte psykiaternes rolle i norsk rettsvesen:

«Dagens dom understreker viktigheten av at man fikk en bredere belysning av tiltaltes tilregnelighet. Saken gir grunnlag for læring i påtalemyndigheten, og understreker også at det er behov for en grundig gjennomgang av reglene for bruk av sakkyndige i straffesaker».
 
-I det ligger det at vi må se på hvor langt retten skal gå inn i de psykiatriske metodene. Denne saken var spesiell, og har reist mange spørsmål rundt bevisgrad, sier Busch til Dagbladet.

- En feilvurdering Riksadvokaten var kritisk til at det skulle oppnevnes nye sakkyndige i saken da debatten ble reist i vinter.

- Det var en feilvurdering. Det er mye selvransakelse og mye vi må gå igjennom her, sier Busch til Dagbladet i dag.

Spørsmålet om tilregnelighet har for mange vært det klart viktigste spørsmålet som avgjøres i løpet av rettssaken i Oslo Tingrett.

Psykiateren Synne Sørheim og Torgeir Husby er de to eneste som har vitnet i terrorsaken som mener Anders Behring Breivik var psykotisk 22. juli og at han er utilregnelig.

14 andre fagpersoner innen psykiatri har kommet til motsatt konklusjon, men Husby og Sørheim har tidligere ikke viket en tomme i dette spørsmålet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media