Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Riksadvokaten vil avlytte kidnappere

Mener politiet må få lovhjemmel til å bruke kommunikasjonskontroll i kidnappingssaker.

 VIL HA SKJULTE TVANGSMIDLER:  Riksadvokat Tor Aksel Busch tar til orde for avlytting i kidnappingssaker. Foto:Jacques Hvistendahl(Dagbladet)
VIL HA SKJULTE TVANGSMIDLER: Riksadvokat Tor Aksel Busch tar til orde for avlytting i kidnappingssaker. Foto:Jacques Hvistendahl(Dagbladet) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dette dreier seg om kidnappingssaker med en strafferamme på fengsel i inntil fem år, og omfatter de fleste saker om ulovlig frihetsberøvelse.

Det er snakk om den del av paragrafen som politiet bruker når en mor eller far kidnapper sine barn.
Busch mener at situasjonen i kiidnappingssaker som rammes av den aktuelle lovbestemmelsen, kan være høyst alvorlig og dramatisk.

- Det kan for eksempel være grunn til å frykte for den bortførtes liv. Etter riksadvokatens syn bør politiet i slike situasjoner kunne anvende kommunikasjonsavlytting og andre hensiktsmessige skjulte tvangsmidler for å bringe på det rene hvor den bortførte og gjerningsmannen befinner seg, slik at vedkommende kan befris så raskt som mulig og for å sikre bevis, argumenterer Tor Aksel Busch overfor Justisdepartementet.

Nødrett Riksadvokaten tar opp spørsmålet om avlytting i saker som gjelder straffelovens paragraf 223 1. ledd (ulovlig frihetsberøvelse) i en kommentar til Kommunikasjonskontrollutvalgets rapport for 2011. Buschs kommentar er sendt landets politimestre, sjefen for Økokrim og sjefen for Kripos.

Busch har tidligere tatt opp dette spørsmålet med departementet i sin kommentar til Metodekontrollutvalget i 2010, men finner grunn til å kommentere spørsmålet i juli i år i forbindelse med Kommunikasjonskontrollutvalgets ferske rapport.

Politiet kan i dag bruke nødrett som hjemmel for å ta i bruk visse metoder for å avverge alvorlige straffbare handlinger mot liv og helse. Busch mener at dette ikke er tilfredsstillende.

Misbruk - Grensene for nødrett er på dette området usikre og den manglende utrykkelige lovhjemmelen, gir liten veiledning. Bruk av nødrett som hjemmel gir heller ikke rettslig kontroll med virksomheten, skrev Busch.

Kommunikasjonskontrollutvalget har et eget avsnitt om bruk av nødrett også i sin rapport for 2011, og det ligger til grunn for riksadvokatens kommentar til hans underetater. Utvalget skriver at nødrett som grunnlag innebærer at avlyttingen skjer uten noen form for domstolskontroll verken før, under eller etter metodebruken.

- Dette kan gi grunnlag for misbruk, konkluderer utvalget.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media