Riksadvokaten vil avlytte kidnappere

Mener politiet må få lovhjemmel til å bruke kommunikasjonskontroll i kidnappingssaker.

VIL HA SKJULTE TVANGSMIDLER:  Riksadvokat Tor Aksel Busch tar til orde for avlytting i kidnappingssaker. Foto:Jacques Hvistendahl(Dagbladet)
VIL HA SKJULTE TVANGSMIDLER: Riksadvokat Tor Aksel Busch tar til orde for avlytting i kidnappingssaker. Foto:Jacques Hvistendahl(Dagbladet) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Dette dreier seg om kidnappingssaker med en strafferamme på fengsel i inntil fem år, og omfatter de fleste saker om ulovlig frihetsberøvelse.

Det er snakk om den del av paragrafen som politiet bruker når en mor eller far kidnapper sine barn.Busch mener at situasjonen i kiidnappingssaker som rammes av den aktuelle lovbestemmelsen, kan være høyst alvorlig og dramatisk.

- Det kan for eksempel være grunn til å frykte for den bortførtes liv. Etter riksadvokatens syn bør politiet i slike situasjoner kunne anvende kommunikasjonsavlytting og andre hensiktsmessige skjulte tvangsmidler for å bringe på det rene hvor den bortførte og gjerningsmannen befinner seg, slik at vedkommende kan befris så raskt som mulig og for å sikre bevis, argumenterer Tor Aksel Busch overfor Justisdepartementet.

Nødrett Riksadvokaten tar opp spørsmålet om avlytting i saker som gjelder straffelovens paragraf 223 1. ledd (ulovlig frihetsberøvelse) i en kommentar til Kommunikasjonskontrollutvalgets rapport for 2011. Buschs kommentar er sendt landets politimestre, sjefen for Økokrim og sjefen for Kripos.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer