Riksadvokaten vil fjerne juryordningen

Truer med å å heve terskelen for tiltale i voldtektssaker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riksadvokat Tor-Aksel Busch vil fjerne juryordningen i lagmannsretten. Hvis ikke juryen blir erstattet av en meddomsrett truer han med å heve terskelen for å ta ut tiltalte i voldtektssaker.

Halvparten av dem som blir dømt for voldtekt i tingretten, blir frifunnet i ankesakene i lagmannsretten. Riksadvokaten mener bare en avskaffelse av juryordningen kan føre til at flere voldtektsforbrytere blir dømt.

- Vi må få avskaffet juryen og få inn en stor meddomsrett, sier Tor-Aksel Busch til TV 2.

I juryen i lagmannsretten er det bare vanlige folk som tar stilling til skyldspørsmålet. Riksadvokaten mener en prøveordning i voldtektssaker med en utvidet meddomsrett, med et flertall av vanlige folk, bør vurderes.

Busch mener alle frifinnelsene i voldtektssaker er nødt til å få konsekvenser, og truer med å heve terskelen for å ta ut tiltale.

- Hvis vi fortsetter å få frifinnelser i hver tredje sak vi fremmer, så vil det før eller siden måtte gi seg utslag i endrede direktiver herfra, altså strengere beviskrav og høyere terskel for å ta ut tiltale, sier Busch.

(NTB)

VIL AVSKAFFE: Riksadvokat Tor Aksel Busch vil fjerne juryordningen i lagmannsretten. Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix
VIL AVSKAFFE: Riksadvokat Tor Aksel Busch vil fjerne juryordningen i lagmannsretten. Foto: Håkon Mosvold Larsen, Scanpix Vis mer