BLE DREPT:  Kristin Juel Johannessen forsvant da hun syklet for å bade utenfor Larvik i 1999, og ble funnet drept noen timer senere. Foto: Privat/Scanpix
BLE DREPT: Kristin Juel Johannessen forsvant da hun syklet for å bade utenfor Larvik i 1999, og ble funnet drept noen timer senere. Foto: Privat/ScanpixVis mer

Riksadvokaten vil gjenåpne straffesak mot mann frikjent for Kristin-drapet

Ble frifunnet i 1999.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bakgrunnen er funn av den 39 år gamle mannens DNA-profil på Kristin Juel Johannessens fingernegler, skriver Riksadvokaten i en pressemelding.

Funnet ble gjort etter at beslag i saken ble gjennomgått og analysert på nytt i 2015.

Straffeprosessloven bestemmer at en straffesak kan gjenåpnes til skade for en som tidligere er frifunnet i saken dersom det som følge av "nye opplysninger eller bevis må antas at han er skyldig i den straffbare handling."

Det er denne loven riksadvokaten har tatt utgangspunkt i når de nå gjenåpner saken fra 1999.

Skal opp for kommisjon Nå skal saken videre til gjenopptagelseskommisjonen, før den eventuelt går videre til domstolen.

- Familien er glade for at Riksadvokaten gjør dette. De ser på dette som et viktig skritt mot et endelig oppgjør, men vet samtidig at de må vente på gjenopptagelseskommisjonen. Familien håper at de prioriterer denne saken, sier bistandsadvokat Astri Aas-Hansen som representerer familien til Juel Johannessen.

Mannen, som i øyeblikket sitter i varetekt, ble i juli ifjor pågrepet i forbindelse med det uoppklarte drapet på Kristin Juel Johannessen i august 1999.

I politiets søkelys Siden den gang har han vært i politiets søkelys i over femten år.

- Jeg vet jeg er uskyldig og hadde håpet på frifinnelse. Ingen kan fatte hvordan det er å være dømt for noe man ikke har gjort, sa 39-åringen til Dagbladet i 2002.

Allerede etter pågripelsen i juli i fjor sa politiet at bakgrunnen var DNA-spor.

Kristin Juel Johannessen forsvant da hun syklet for å bade utenfor Larvik i 1999, og ble funnet drept noen timer senere.

I 2001 ble 39-åringen, den gang 23 år gammel, i Larvik tingrett dømt for drapet på 12 år gamle Kristin.

Den første DNA-rapporten indikerte da at et hårstrå som ble funnet på hennes venstre skulder stammet fra noen i hans familie.

Men før ankesaken skulle opp for lagmannsretten, viste nye prøver at hårstrået kom fra en kvinne. Fra hvem var uvisst.

 STRAFFESAK:  Bakgrunnen for gjenåpning av straffesaken mot en 39 år gammel mann fra Larvik er funn av hans DNA-profil på Kristin Juel Johannessens fingernegler, skriver Riksadvokaten i en pressemelding. Foto: Torbjørn Berg/Dagbladet
STRAFFESAK: Bakgrunnen for gjenåpning av straffesaken mot en 39 år gammel mann fra Larvik er funn av hans DNA-profil på Kristin Juel Johannessens fingernegler, skriver Riksadvokaten i en pressemelding. Foto: Torbjørn Berg/Dagbladet Vis mer