Riksadvokaten vil granske Transocean-saken

Økokrim trakk saken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Riksadvokaten vil ha full gransking av Transocean-saken som overraskende ble trukket av Økokrim i forrige uke.

Etter elleve år, en tapt runde i retten og kritikk fra Riksadvokaten trakk Økokrim hele Transocean-saken onsdag i forrige uke. Økokrim-sjef Trond Erik Schea beklaget overfor de tiltalte den urett de hadde vært utsatt for i denne tiden og skal selv ha bedt Riksadvokatembetet se nærmere på saken.

Nå varsler riksadvokat Tor-Aksel Busch at hele saken vil bli gransket for å avdekke hva som kan læres av den omfattende saken.

Hva gikk galt? - Transocean-saken må underkastes en gjennomgang for å se hva som gikk galt i den saken. Vi må se på Riksadvokatembetets egen rolle. Tiltalespørsmålet har aldri vært til behandling ved vårt kontor, men det burde kanskje vært reist spørsmål om vi burde fulgt opp dette, sier Busch.

Han berømmer Økokrim-sjefen for å bedt noen fra utsiden granske den betente saken.

Da tiltalen ble tatt ut for fem år siden, karakteriserte førstestatsadvokat Morten Eriksen i Økokrim overfor NTB gigantsaken som uten sidestykke i norsk rettshistorie. Da hadde de etterforsket riggselskapet i fem år.

Økokrim mente da å kunne bevise at det ble unndratt rundt 10 milliarder kroner fra beskatning i forbindelse med drift og internsalg av tolv borerigger fra virksomheten i Norge til forskjellige selskaper på Cayman Islands.

Tre skatterådgivere og to Transocean-selskaper ble blankt frifunnet i juli 2014. Økokrim anket tre av fem frifinnende deldommer.

Flere krav Dagen før ankesaken skulle starte i Borgarting lagmannsrett tirsdag 5. januar i år, ble Eriksen tatt av saken etter innsigelser mot hans habilitet.

Justisminister Anders Anundsen (Frp) har i etterkant varslet at Økokrims ressursbruk og organisering kommer til å bli vurdert, og at hele strukturen til særorganene kan bli endret som ledd i nærpolitireformen. Også flere justispolitikere på Stortinget har tatt til ordet for at hele saken må granskes. Tirsdagens bebudede gransking fra Riksadvokaten er også helt i tråd med kravet fra politikerne.

- Økokrim må snu alle steiner, og det må skje i full åpenhet slik at vi kan ha full tillit til norsk påtalemyndighet. I tillegg regner jeg med at Riksadvokaten også kommer ut med en offentlig vurdering av hele Transocean-saken, uttalte Anders Werp (H), nestleder i justiskomiteen, til VG før helgen.

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer