Riksadvokaten vil ha lovendring

Riksadvokatembetet vil at politiet skjerper oppsynet med diabetikere som settes i fyllearrest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TROMSØ (Dagbladet): Riksadvokatembetet foreslår en endring av politiloven som krever at lege alltid skal kontaktes dersom arrestanten har diabetes.

- Det som gjelder i dag, er et rundskriv der det heter at dersom den innbrakte, på grunn av beruselsen, er ute av stand til å ta vare på seg selv eller gjøre rede for seg, skal politiet vurdere umiddelbar overføring til sykehus, legevakt eller avrusningsinstitusjon. Det samme gjelder syke personer som ikke er i stand til å ta vare på seg selv. Dersom slik overføring ikke finner sted, skal vedkommende alltid ha legetilsyn ved innsettelse i arresten. Denne regelen er nå foreslått lovfestet, sier statsadvokat Arne Willy Dahl til Dagbladet.

Bakgrunnen for tilleggsforslaget til lovendringen er Terje Kjølbergs (45) dødsfall.

- Siden tilsvarende hendelser kan skje igjen andre steder, mener vi at alle politidistrikt for framtida skal kontakte lege når en diabetiker skal settes inn, sier Dahl.

Stavanger politidistrikt hadde en egen bestemmelse som politiet ikke fulgte da dødsfallet fant sted.

Advokat Jan E. Strand er tilfreds med riksadvokatembetets forslag.

- Dette er et plaster på såret. Da har man fått forståelse for at ting ikke var som de skulle være. Og kanskje andre kan få en bedre behandling seinere, sier Strand, som holder fast ved at politiet burde vært straffet.

Politistasjonssjef i Stavanger, Henry Ove Berg, ønsker ikke å kommentere hendelsesforløpet spesielt. Han slår fast at politiet hvert år har 4300 personer innom arresten, og at det kan være vanskelig for politiet å ta stilling til sykdom, inkludert diabetes. Derfor har Stavanger-politiet en egen bestemmelse i sin instruks.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer