Riksadvokaten visste om Krekar

Riksadvokaten fikk alt i juli vite at mulla Krekar befant seg i Irak, av den britiske menneskerettighetsorganisasjonen Indict. Men ingenting skjedde. Det bekrefter statsadvokat Ingunn Fossgard.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Opplysningen om at Krekar, som har flyktningstatus i Norge på grunn av forfølgelse i Irak, likevel befant seg i hjemlandet, ble ikke brakt videre, sier Fossgard.

- Dette var et rent uformelt møte hvor Indict informerte om sin virksomhet. De sa at Krekar var i Irak, og at han trolig hadde kone og barn her. De mente de satt med bevis for at han har begått krigsforbrytelser. Vi mottok ikke noe materiale. Det var et orienterende møte, sier Fossgard.

Møter i Norge

- Men du husker at Krekar ble nevnt?

- Ikke før vi ble konfrontert med møtet nå. Da gikk vi tilbake til et referat som ble laget fra møtet, sier Fossgard. Hun bekrefter at Indict også onsdag i denne uka hadde et møte hos Riksadvokaten. Da leverte Indict-folkene en formell anmeldelse mot Saddam Husseins sønn, Uday.

Norge fikk beskjed

- Anmeldelsen blir behandlet på vanlig måte. Krekar var ikke tema på dette møtet, sier Fossgard.

Ifølge Indicts generalsekretær Charles Forrest fikk norske myndigheter i julimøtet informasjon om at Krekar pendlet fra de kurdiske områdene på grensa mellom Irak og Iran.

- Da vi fikk beskjed om at iranske myndigheter hadde satt Krekar på flyet til Amsterdam, ga vi straks beskjed videre, sier Forrest.

NORGE ANKLAGES: Menneskerettighetsorganisasjonen Indict sier de informerte Norge i juli om at mulla Krekar (bildet) var i Irak, men at myndighetene ikke gjorde noe med saken.