BER OM UTTALELSE: Riksadvokaembetet ba i går Oslo statsadvokatembete om å ta kontakt med Romerike politidistrikt for en uttalelse om henleggelsesdirektivet i distriktet. Fungerende embetsleder hos statsadvokatene, Eirik Førde, kaller direktivet dramatisk. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
BER OM UTTALELSE: Riksadvokaembetet ba i går Oslo statsadvokatembete om å ta kontakt med Romerike politidistrikt for en uttalelse om henleggelsesdirektivet i distriktet. Fungerende embetsleder hos statsadvokatene, Eirik Førde, kaller direktivet dramatisk. Foto: Jacques Hvistendahl / DagbladetVis mer

Riksadvokaten vurderer å gripe inn mot Romerike-politiet

Ber om redegjørelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det interne direktivet i Romerike politidistrikt skaper reaksjoner.

Politimester Bjørn Vandvik sendte 1. juli ut en intern instruks der det ble bestemt at en rekke kriminalitetstyper i distriktet skal nedprioriteres og automatisk henlegges.

Innbrudd, underslag, tyveri, grovt tyveri, biltyveri, bedrageri, grovt bedrageri, skadeverk, heleri, naskeri, bruk og besittelse av mindre mengder narkotika, kjøp av mindre mengder narkotika, slagsmål og andre forstyrrelser av ro og orden, bæring av kniv på offentlig sted og offentlig urinering er lovbruddene som ikke skal etterforskes i politidistriktet.

60 henleggelser i helga Bare i helga ble cirka 60 saker automatisk henlagt på Romerike, opplyste sommervikarierende politimester Mona Hertzenberg til Dagbladet i går.

- Dette er ingen ønsket situasjon. Vi ønsker å levere en god tjeneste til befolkningen og dette er ikke bra nok.

- I øyeblikket leverer vi ikke en god nok tjeneste til befolkningen, sa hun.

Det er mangel på etterforskning- og juristkapasitet at politimesteren nå ser seg nødt til å prioritere de mer alvorlige sakene.

Hun sier seksuelle overgrep og familiesaker, slik Riksadvokaten har instruert, er kriminalitet som nå skal prioriteres først.

- Vi synes ikke det er godt nok at en voldtektssak blir liggende i måneder hos en driftsenhet på grunn av kapasitetsproblemer, mens en annen har god kapasitet til å etterforske et bilinnbrudd, sier hun.

- Vi legger nå vekk det minst dramatiske, sier hun.

Riksadvokaten vurderer Nå vurderer nettopp Riksadvokaten å gripe inn mot politidistriktet.

- Vi er blitt oppmerksom på dette nå. Riksadvokaten vil be Oslo statsadvokatembete om en uttalelse fra Romerike politidistrikt. Når det kommer vil vi vurdere om det skal gripes inn, sier førstestatsadvokat Harald Strand ved Riksadvokatembetet til Dagbladet.

Han vil ikke kommentere henleggelsesdirektivet før det har kommet et svar.

- Dramatisk Fungerende embetsleder Eirik Førde hos Oslo statsadvokatembeter sier de er i dialog med politidistriktet.

HENLEGGES: De som blir utsatt for tyveri, innbrudd, biltyveri og annen kriminalitet som går under fanen «hverdagskriminalitet» på Romerike den neste tida vil oppleve å få saken deres henlagt uten at det blir etterforsket. Fotomontasje: Dagbladet
HENLEGGES: De som blir utsatt for tyveri, innbrudd, biltyveri og annen kriminalitet som går under fanen «hverdagskriminalitet» på Romerike den neste tida vil oppleve å få saken deres henlagt uten at det blir etterforsket. Fotomontasje: Dagbladet Vis mer

- De retningslinjene som er gitt er dramatiske. Det er en underliggende situasjon som har først til dette. Vi ser de dukker opp nå og da, sier Førde, som ikke vil kommentere direktivet og hva han synes om det utover dette.

Det er Oslo statsadvokatembete som har det nærmeste faglige ansvaret for politidistriktet.

- Vi har en god dialog med statsadvokaten. De er orientert om direktivet og er det noe som må justeres, vil vi forholde oss til det, sier politimester Bjørn Vandvik i Romerike politidistrikt til Dagbladet.

Frps Ulf Leirstein i Justiskomiteen reagerte kraftig på politimesterens instruks. Han kaller det «uakseptabelt» og at det «går ikke an».

- Hva slags signal sender dette til forbryterne? Det er enda verre enn «ville vesten». I Romerike vil det jo ikke være wanted-plakater engang. Jeg har ikke ord, sier Leirstein.

Hertzenberg sa i går at hun forstår reaksjonen.

- Jeg ser den og dette er ingen ønsket situasjon. I øyeblikket leverer vi ikke en god nok tjeneste til befolkningen. Samtidig tror jeg ikke vi vil oppleve noe bonanza i gatene som følge av dette. Dersom det oppstår et større fenomen, kan vi ta tak i det, sier hun.

KNALLHARD PRIORITERING: I et internt direktiv i Romerike politidistrikt har politimester Bjørn Vandvik bestemt at mindre kriminalitet skal henlegges uten etterforskning, mens den mest alvorlige kriminaliteten i distriktet skal prioriteres. 
Foto: Morten Holm / Scanpix
KNALLHARD PRIORITERING: I et internt direktiv i Romerike politidistrikt har politimester Bjørn Vandvik bestemt at mindre kriminalitet skal henlegges uten etterforskning, mens den mest alvorlige kriminaliteten i distriktet skal prioriteres. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer