ALARM IKKE TESTET:  Riksalarmen var ikke testet etter forutsetningene før bomben i regjeringskvartalet gikk av 22. juli, innrømmer fungerende politidirektør. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET.
ALARM IKKE TESTET: Riksalarmen var ikke testet etter forutsetningene før bomben i regjeringskvartalet gikk av 22. juli, innrømmer fungerende politidirektør. FOTO: ØISTEIN NORUM MONSEN/DAGBLADET.Vis mer

Riksalarm ble aldri testet før 22. juli

Flere av PCene som skulle motta alarmene var ikke en gang var slått på. Fungerende politidirektør: - Dette har fungert for dårlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norge hadde ikke et effektivt system for riksdekkende varsling av alle landets politidistrikt da Anders Behring Breivik slo til mot regjeringskvartalet og Utøya 22. juli.

I politiets operasjonssentraler landet rundt sto det PCer som var dedikerte til å motta denne typen meldinger, men mange av dem var ikke en gang slått på.

Og siden systemet aldri var blitt testet var det ingen som ante hvor dårlig det fungerte.

- Må ta kritikk Det kommer fram i svarene Stortingets 22. juli komitè har mottatt fra justisminister Grete Faremo.

- Her må vi bare ta kritikk. Dette har fungert for dårlig, sier fungerende politidirektør Vidar Refvik til Dagbladet.

Systemet for riksalarm ble tatt i bruk i 2010 og politidirektoratet sendte da et direktiv til alle politidistriktene om at de måtte skaffe til veie en PC som skulle være dedikert til å motta slike alarmmeldinger. 

«Politidirektoratet har ikke før 22. juli kontrollert at systemet ble testet. Det viser seg også at testing heller ikke har blitt utført og flere politidistrikt hadde ikke slått på maskinenen som benyttes ved nasjonale varslinger», skriver politidirektøren i en redegjørelse til justisminister Faremo.

- For passiv og naiv Nestleder i 22. julikomiteen, Anders Anundsen fra Frp, synes det er «merkverdig» at politiets riksalarmsystem ikke var testet før den fatale terrordagen.

- Det er rett og slett ikke akseptabelt at man ikke har testet ut at systemet virker. Riksalarm skal ikke bare fange alvorlige hendelser som 22. juli, men også andre type hendelser. Dette viser bare at riksalarmen var for dårlig. Dette burde vi visst på forhånd, og ikke blitt avdekket under et terroranslag, sier Anundsen til Dagbladet.

Han sier det er nytt for ham at systemet ikke var prøvd ut tidligere.

- Vi har vært for slappe med beredskap og testing enn hva vi burde ha vært. Det er underlig at til tross for det som skjedde 11. september 2001, har vi ikke skjerpet oss. Det er et overordna politisk ansvar: regjeringen har ansvar som den utøvende makt, men også Stortinget har vært for passiv og naiv, sier Anundsen

Testet på nytt På spørsmål fra komiteen om hva slags forventing Faremo har til reaksjonstiden fra Kripos for å sikre en rask utsending av riksalarm svarer Faremo slik:

«I situasjon hvor det er behov for å sende ut riksalarm, vil man gjennomgående stå overfor en alvorlig situasjon med krav til rask reaksjonstid. Jeg legger til grunn at utsendelse av riksalarmer behandles og prioriteres i samsvar med dette.»

- IKKE AKSEPTABELT: Anders Aundsen fra FrP er 22. julikomiténs nestleder. Han har ikke lest ferdig svarbrevet fra Grete Faremo, men reagerer på at systemet for riksalarm, ikke var testet. Foto: Jacques Hvistendahl
- IKKE AKSEPTABELT: Anders Aundsen fra FrP er 22. julikomiténs nestleder. Han har ikke lest ferdig svarbrevet fra Grete Faremo, men reagerer på at systemet for riksalarm, ikke var testet. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

På spørsmål om hun har vurdert nye rutiner for riksalarm, og hva hun har gjort for å sikre at politiets PC'er ikke er avskrudd i PC i fremtiden, henviser Faremo til svaret fra politidirektoratet.

De skriver at de vil følge opp systemet for riksalarm for å forsikre seg om at systemet fungerer, og at systemet vil jevnlig bli testet, og personell øvet i bruken av det. I følge direktoratet ble systemet testet denne måneden og at testene nå ga et «betydelig bedre resultat».

- Det er Kripos som har det opperative ansvaret for systemet, men det er vårt ansvar at det ikke har blitt testet og at det fungerte dårlig. Dette er et midlertidig e-postsystem som fungerer i påvente av et nytt nasjonalt nødnett, sier Refvik.

77 minutter Det har tidligere kommet fram at det tok 77 minutter fra bomben smalt i regjeringskvartalet til Kripos slo riksalarm første gang. I brevet til statsråden forklarer politidirektøren hvorfor dette tok så lang tid. Under ferieavviklingen hos Kripos 22. juli var det bare èn vaktleder på jobb og det var bare han som kunne bruke systemet for effektuering av riksalarm.

Det strømmet på med telefoner fra blant andre Oslo politidistrikt.

«Vaktlederen var også opptatt med varsling av egne mannskaper. Siden vaktlederen var alene på dette tidspunktet, ble de nevnte innkomne telefonsamtalene og oppfølging av Oslo politidistrikt vektlagt framfor effektuering av nasjonal varsling», skriver politidirektøren.

FIKK SVAR: Stortingets 22. juli-komité har sendt 86 spørsmål til ulike statsråder. Lillejulaften fikk de svar fra Grete Faremo. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
FIKK SVAR: Stortingets 22. juli-komité har sendt 86 spørsmål til ulike statsråder. Lillejulaften fikk de svar fra Grete Faremo. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

- Mange av svarene tyder på at det ikke sikkert at det som skjedde, og omfanget av katastrofen, ville ha vært endra om alle systemene hadde virket. Men nå som vi får en massiv gjennomgang av beredskapen, står vi bedre rusta om nye katastrofer skulle ramme, sier Senterpartiets Jenny Klinge.

SVART: Justisminister Grete Faremo har svart på spørsmål fra 22. julikomiteen. Her ifra hennes redegjørelse i Stortinget, da hun var justisminister. Foto: Jacques Hvistendahl
SVART: Justisminister Grete Faremo har svart på spørsmål fra 22. julikomiteen. Her ifra hennes redegjørelse i Stortinget, da hun var justisminister. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer