Riksantikvaren: - Prahas bygninger tåler mye

ODe fleste gammeldagse bygningskonstruksjoner, enten det dreier seg om tre eller stein, tåler ganske mye, også vann, sier avdelingsdirektør Sjur Helseth hos Riksantikvaren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helseth følger nøye med i nyhetene om flomkatastrofen i Tsjekkias vakre og verneverdige hovedstad Praha. Uten at han er lommekjent i byen, er han optimistisk med henblikk på framtiden.

- I gamle dager ble ikke husene bygd med tette sjikt slik som i nyere tid. Kjellerne er også vanligvis robuste. En nedfukting vil derfor vanligvis være uskadelig såfremt bygningen får tørke godt ut etterpå. Men interiøret, møbler osv. kan det gå ille med, sier Helseth til NTB.

I nyere tid kan det ha blitt brukt plastmaling i stedet for den opprinnelige kalkingen av vegger og da må man kanskje fjerne malingssjikt for at veggene skal tørke ut etter flommen.

- Men jeg tror ikke Praha drukner. På lang sikt tror jeg nye generasjoner vil kunne oppleve den vakre byen, sier han.

Det er framfor alt kraften fra flomvannet som står for ødeleggelsene. Vi opplevde det samme her i Norge for noen år siden da flom herjet blant annet i Gudbrandsdalen. De fleste husker TV-bildene av hus som ble revet ned når vannet måtte finne nye veier og i stor fart rev med seg alt som sto i dets vei. Men eldre trehus som bare ble satt under vann, klarte seg bra.

- Jeg tror dette går bra også i Praha. Flommer har vi hatt til alle tider og mye er i tidens løp satt under vann. Det meste er reddet, påpeker Helseth.

Det er særlig gamlebyen i Praha, som dateres tilbake til det 14. århundret og står på UNESCOs liste over verneverdige bygg som er truet av flomvannet. I en del av renessanse- og barokkbygningen er det mye gipsstukkatur, som kan bli ødelagt dersom de blir stående under vann.

Siste gang byen opplevde en lignende flom var i 1890. Den gangen ble det store skade på de lavtliggende partiene og elvebreddene langs Vltava (Moldau) ble bygd om. Også den berømte Karls-broen er utsatt under flom og tsjekkiske myndigheter er spesielt redd for at flomrester som føres i stor fart mot broens fundamenter, kan rive med seg noen av konstruksjonsdelene.

Kulturbyene Dresden i Tyskland og Salzburg i Østerrike er også herjet av flom. I Dresden er operabygningen nå oversvømt og en del malerier av Raphael ble onsdag fjernet fra et museum i sentrum til et tørrere og tryggere sted. Salzburg er allerede erklært som katastrofeområde av østerrikske myndigheter.

(NTB)