Riksantikvaren forstår at Y-blokka må rives

Etterslekten vil berømme regjeringen for beslutningen om å bevare Høyblokka, tror riksantikvar Jørn Holme. Han mener vi må leve med at Y-blokka forsvinner.

SKAL RIVES: Y-blokka, med den karakeristiske buingen, skal rives, mens høyblokka, til høyre blir stående. Det var beslutningen regjeringen presenterte for Regjeringskvartalet i dag.
SKAL RIVES: Y-blokka, med den karakeristiske buingen, skal rives, mens høyblokka, til høyre blir stående. Det var beslutningen regjeringen presenterte for Regjeringskvartalet i dag. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Jeg er både lettet og glad for at beslutningen om å bevare Høyblokka ble valgt til slutt. Beslutningen er helt i tråd med vår innstilling og begrunnelse, sier Holme til NTB.

Da et regjeringsoppnevnt utvalg i fjor sommer anbefalte å rive Høyblokka, slo Riksantikvaren seg sammen med fagmiljøer og kunstnere og rustet til kamp for å redde bygget Holme beskriver som den viktigste symbolbygningen for den moderne norske velferdsstaten etter krigen.

Ville verne Y-blokka Riksantikvaren mente regjeringskvartalets kulturhistoriske verdi var oversett, og i utredningen som fulgte i fjor høst, slo riksantikvaren fast at både Erling Viksjøs høyblokk fra 1958 og Y-blokka er av høy nasjonal verdi og bør vernes. Nå som regjeringen har falt på å rive Y-blokka, vil ikke Holme kritisere beslutningen.

- Ut fra begrunnelsen om sikkerhet har vi forståelse for at Y-blokka blir revet likevel, og det kan og bør vi leve med, mener Holme.

Det viktige nå er at utsmykningen i Y-blokka på Arne Garborgs plass blir tatt vare på, slik kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) forsikret da planene for regjeringskvartalet ble lagt fram søndag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer