Riksantikvaren forstår at Y-blokka må rives

Etterslekten vil berømme regjeringen for beslutningen om å bevare Høyblokka, tror riksantikvar Jørn Holme. Han mener vi må leve med at Y-blokka forsvinner.

SKAL RIVES: Y-blokka, med den karakeristiske buingen, skal rives, mens høyblokka, til høyre blir stående. Det var beslutningen regjeringen presenterte for Regjeringskvartalet i dag.
SKAL RIVES: Y-blokka, med den karakeristiske buingen, skal rives, mens høyblokka, til høyre blir stående. Det var beslutningen regjeringen presenterte for Regjeringskvartalet i dag. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Jeg er både lettet og glad for at beslutningen om å bevare Høyblokka ble valgt til slutt. Beslutningen er helt i tråd med vår innstilling og begrunnelse, sier Holme til NTB.

Da et regjeringsoppnevnt utvalg i fjor sommer anbefalte å rive Høyblokka, slo Riksantikvaren seg sammen med fagmiljøer og kunstnere og rustet til kamp for å redde bygget Holme beskriver som den viktigste symbolbygningen for den moderne norske velferdsstaten etter krigen.

Ville verne Y-blokka Riksantikvaren mente regjeringskvartalets kulturhistoriske verdi var oversett, og i utredningen som fulgte i fjor høst, slo riksantikvaren fast at både Erling Viksjøs høyblokk fra 1958 og Y-blokka er av høy nasjonal verdi og bør vernes. Nå som regjeringen har falt på å rive Y-blokka, vil ikke Holme kritisere beslutningen.

- Ut fra begrunnelsen om sikkerhet har vi forståelse for at Y-blokka blir revet likevel, og det kan og bør vi leve med, mener Holme.

Det viktige nå er at utsmykningen i Y-blokka på Arne Garborgs plass blir tatt vare på, slik kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) forsikret da planene for regjeringskvartalet ble lagt fram søndag.

Picassos familie må involveres - Ikke minst må Picassos store kunstverk bevares, fortrinnsvis der det står i dag. Her må flere, ikke minst Picassos familie som har rettighetene, men også Nasjonalmuseet, involveres, krever Holme.

Riksantikvaren mener det er for tidlig å si noe om hvordan Picassos samarbeid med Carl Nesjar om «Fiskerne» på utsiden av Y-blokka kan bevares der det står i dag når selve bygget skal bort.

- Vi respekterer avgjørelsen. Det viktigste er at Høyblokka blir bevart, og det opplever vi som en stor seier for kulturminnevernet, sier Holme til NTB.

Nybygg må passe inn Holme påpeker at regjeringen landet på det samme alternativet som Riksantikvaren anbefalte, altså det såkalte konsept øst fra konseptutvalgets utredning. I regjeringens planer åpnes det for en utvidelse av regjeringskvartalet nordøst mot Hammersborg, samt for tilbygg og utvidelser av Høyblokka og et høyere bygg bak denne.

- Det er viktig at de nybygg som man får bak og ved siden av Høyblokka, respekterer Høyblokkas arkitektoniske uttrykk, mener riksantikvar Jørn Holme.

Riksantikvaren mener Høyblokka er blant de beste eksemplene på monumental modernisme, og Høyblokkas kunst står i en helt spesiell stilling innen Norges nyere kunst- og arkitekturhistorie.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer