Riksantikvaren forstår at Y-blokka må rives

Etterslekten vil berømme regjeringen for beslutningen om å bevare Høyblokka, tror riksantikvar Jørn Holme. Han mener vi må leve med at Y-blokka forsvinner.

SKAL RIVES: Y-blokka, med den karakeristiske buingen, skal rives, mens høyblokka, til høyre blir stående. Det var beslutningen regjeringen presenterte for Regjeringskvartalet i dag.
SKAL RIVES: Y-blokka, med den karakeristiske buingen, skal rives, mens høyblokka, til høyre blir stående. Det var beslutningen regjeringen presenterte for Regjeringskvartalet i dag. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Jeg er både lettet og glad for at beslutningen om å bevare Høyblokka ble valgt til slutt. Beslutningen er helt i tråd med vår innstilling og begrunnelse, sier Holme til NTB.

Da et regjeringsoppnevnt utvalg i fjor sommer anbefalte å rive Høyblokka, slo Riksantikvaren seg sammen med fagmiljøer og kunstnere og rustet til kamp for å redde bygget Holme beskriver som den viktigste symbolbygningen for den moderne norske velferdsstaten etter krigen.

Ville verne Y-blokka Riksantikvaren mente regjeringskvartalets kulturhistoriske verdi var oversett, og i utredningen som fulgte i fjor høst, slo riksantikvaren fast at både Erling Viksjøs høyblokk fra 1958 og Y-blokka er av høy nasjonal verdi og bør vernes. Nå som regjeringen har falt på å rive Y-blokka, vil ikke Holme kritisere beslutningen.

- Ut fra begrunnelsen om sikkerhet har vi forståelse for at Y-blokka blir revet likevel, og det kan og bør vi leve med, mener Holme.

Det viktige nå er at utsmykningen i Y-blokka på Arne Garborgs plass blir tatt vare på, slik kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) forsikret da planene for regjeringskvartalet ble lagt fram søndag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.