Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Riksarkivaren avviser elendighetsbeskrivelse: - Dette overrasker oss

Likevel innrømmer Inga Bolstad at Arkivverket har hatt sine problemer de siste åra. - Men vi har blitt mer synlige som fagmyndighet, sier hun.

REFSES: Men Inga Bolstad avviser kritikken på det sterkeste, samtidig som hun er klar på at ting har vært problematisk tidligere. Foto: Riksarkivet
REFSES: Men Inga Bolstad avviser kritikken på det sterkeste, samtidig som hun er klar på at ting har vært problematisk tidligere. Foto: Riksarkivet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en kronikk i Dagbladet rettes det skarp kritikk mot Riksarkivaren og Kulturdepartementet.

Gunnar Urtegaard, som er tidligere avdelingsdirektør i det statlige Arkivverket, beskylder riksarkivar Inga Bolstad for å vanskjøtte samfunnsoppdraget hun har.

Urtegaard jobbet en periode sammen med Bolstad, og han mener hun setter økonomiske hensyn og bruken av trendord som «endringsreise» framfor å dokumentere statens handlinger for framtida.

Han viser også til at Bolstad, i de fire årene hun har vært riksarkivar, har fått 1,5 milliarder kroner i budsjettmidler, uten noen resultater å vise til, ifølge Urtegaard. Spesielt når det gjelder arkivering av digital informasjon, mener Urtegaard at riksarkivaren har sviktet fundamentalt.

Les Inga Bolstad tilsvar i sin helhet nedenfor.

Forsvarer «endringsreise»

I sitt svar til Urtegaard, vedgår Inga Bolstad at det er «store utfordringer» i tjenesten hun leder. Men Bolstad viser til at disse ble dokumentert av Riksrevisjonen lenge før hun ble Riksarkivets øverste leder i 2014.

- Det overrasker oss at Urtegaard mangler historisk perspektiv på disse utfordringene og på Arkivverkets innsats over lengre tid, siden han selv har arbeidet i Arkivverket med å finne gode løsninger, og umulig kan ha opplevd at alt har vært på sporet, sier Bolstad i et svar til Dagbladet.

Inga Bolstad mener også at «endringsreisen» hun sendte Riksarkivet ut på, har gitt gode resultater.

- Som følge av omorganiseringen, eller «endringsreisen» som den refereres til hos Urtegaard, er Arkivverkets tilsynsvirksomhet profesjonalisert og samordnet. Vi får tilbakemeldinger fra både statsforvaltningen og kommunal sektor om at vi har blitt mer synlige som fagmyndighet, sier hun.

Digital informasjon

I Gunnar Urtegaards kritikk av Riksarkivet får spesielt håndteringen av digital informasjon hard medfart. Urtegaard mener riksarkivar Inga Bolstad har gjort en for dårlig jobb med å sikre lagring av digital informasjon.

- Vi velger å oppfatte Urtegaard slik at han etterlyser større gjennomslag og forståelse for arkiv i en digital verden, og det er en utfordring vi tar til oss. Arkivverket kan sikkert kritiseres for at vi ikke har fått bedre gjennomslag hos politiske beslutningstakerne for våre forslag til utviklingsprosjekter og finansiering, men vi opplever ikke dette som en ny utfordring som har kommet med Arkivverkets nåværende ledelse, svarer Bolstad.

- Ikke spesielle for Norge

Arkivverkets samfunnsoppdrag er å bidra til effektiv dokumentasjonsforvaltning og å sikre, bevare og tilgjengeliggjøre et bredt og allsidig utvalg av samfunnets arkiver.

Bolstad er uenig når Urtegaard sier hun ikke prioriterer samfunnsoppgradet til organisasjonen hun er satt til å lede.

- Det tilløpet til elendighetsbeskrivelse som Urtegaard trekker opp, gir ikke et korrekt bilde, og det er lite fruktbart som grunnlag for å komme videre. Vi har riktignok store oppgaver med å sikre gode arkiver som ledd i pålitelig forvaltning, som grunnlag for åpenhet og innsyn, og som rettslig dokumentasjon - og som del av vår felles kulturarv. Men disse utfordringene er ikke nye, og de er ikke spesielle for oss i Norge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!