Riksarkivet stengt for historiker

Riksarkivet har stengt sine dører for historiker Lars Borgersrud. Årsaken er at Borgersrud i strid med personvernbestemmelser skal ha offentliggjort opplysninger om ledende offiserer under og etter krigen og deres fortid som NS-medlemmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De nevnte opplysningene står skrevet i rapporten «Militære veivalg 1940- 45», gjengitt i Dagbladet tidligere i år, der Borgersrud dokumenterte at en av fem høyere offiserer var NS-medlemmer etter 9. april 1945. Flere gjorde seinere karriere i Forsvaret og i de hemmelige tjenester.

Hans studie om offiserene i det norske forsvaret avfødte kraftig debatt, uten at konkrete feil ble dokumentert. Den voldsomme temperaturen til tross, ingen rettssaker er bebudet i kjølvannet av rapporten.
En av Norges ledende okkupasjonshistorikere, professor Tore Pryser, karakteriserte studien - dens funn og konklusjoner - som banebrytende.

Vedtaket om utestengelse bekreftes av riksarkivar John Hærstad.

- Vedtaket er innklaget til Kulturdepartementet av Borgersrud. Jeg kan derfor ikke si noe om saken, sier riksarkivaren til Dagbladet.

Jan Terje Helmli, juridisk rådgiver i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, bistår dr. philos Lars Borgersrud i klagesaken.

- Borgersrud er med dette gitt yrkesforbud av myndighetene. Ingen feil er påvist i hans materiale. Vi vil hevde at bestemmelsene om taushetsplikt i forvaltningsloven knyttet til personopplysninger - i dette tilfellet fra krigens dager - ikke er firkantede, men må være gjenstand for skjønn. Borgersruds arbeider av avgjørende betydning for okkupasjonshistorien, sier Helmli.