Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Riksarkivet stengt for historiker

Riksarkivet har stengt sine dører for historiker Lars Borgersrud. Årsaken er at Borgersrud i strid med personvernbestemmelser skal ha offentliggjort opplysninger om ledende offiserer under og etter krigen og deres fortid som NS-medlemmer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De nevnte opplysningene står skrevet i rapporten «Militære veivalg 1940- 45», gjengitt i Dagbladet tidligere i år, der Borgersrud dokumenterte at en av fem høyere offiserer var NS-medlemmer etter 9. april 1945. Flere gjorde seinere karriere i Forsvaret og i de hemmelige tjenester.

Hans studie om offiserene i det norske forsvaret avfødte kraftig debatt, uten at konkrete feil ble dokumentert. Den voldsomme temperaturen til tross, ingen rettssaker er bebudet i kjølvannet av rapporten.
En av Norges ledende okkupasjonshistorikere, professor Tore Pryser, karakteriserte studien - dens funn og konklusjoner - som banebrytende.

Vedtaket om utestengelse bekreftes av riksarkivar John Hærstad.

- Vedtaket er innklaget til Kulturdepartementet av Borgersrud. Jeg kan derfor ikke si noe om saken, sier riksarkivaren til Dagbladet.

Jan Terje Helmli, juridisk rådgiver i Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening, bistår dr. philos Lars Borgersrud i klagesaken.

- Borgersrud er med dette gitt yrkesforbud av myndighetene. Ingen feil er påvist i hans materiale. Vi vil hevde at bestemmelsene om taushetsplikt i forvaltningsloven knyttet til personopplysninger - i dette tilfellet fra krigens dager - ikke er firkantede, men må være gjenstand for skjønn. Borgersruds arbeider av avgjørende betydning for okkupasjonshistorien, sier Helmli.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!