- Riksen får refs

Med livstruende skade på hovedpulsåren ble Odd Stubberud (60) avvist av Rikshospitalet. Han døde kort tid etter i ambulansen. Nå refser Statens Helsetilsyn Rikshospitalet for å ha avvist en øyeblikkelig hjelp-pasient.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sentralsykehuset i Akershus (SIA), som først fikk det meste av kritikken etter dødsfallet, går imidlertid fri. Ifølge Helsetilsynet kan verken SIA, Ullevål sykehus eller innleggende lege kritiseres for behandlingen av Stubberud. Frogn kommune får kritikk for at legevakttjenesten ikke benytter helseradio.

Sanksjonen mot Rikshospitalet er ifølge Helsetilsynet alvorlig.

- Saken er alvorlig både for sykehuset og for de pårørende. Det er ikke ofte vi tar i bruk en slik sanksjon, spesielt ikke overfor behandling av øyeblikkelig hjelp-pasienter, sier Bjørn Jamtli, førstekonsulent i Statens helsetilsyn.

Øyeblikkelig hjelp

I over et halvt år har enken og døtrene til Odd Stubberud ventet på Helsetilsynets avgjørelse.

- Det er bra at Helsetilsynet endelig har kommet med en konklusjon. Det er en liten oppreisning for oss i familien. Noe gikk i alle fall galt den dagen Odd døde, sier datteren Elisabeth Stubberud til Dagbladet.
Hun synes det er rart at Rikshospitalet ikke har kontaktet familien etter at 60-åringen døde i ambulansen.

Helsetilsynets kritikk mot Rikshospitalet går ut på at de burde ha tatt inn Stubberud og undersøkt ham.

- Rikshospitalet vegret seg i så stor grad mot å ta imot pasienten, at vi ser på det som en nektelse. Det er et klart brudd på plikten til å motta dem som trenger øyeblikkelig hjelp, sier Jamtli.

Endrer retningslinjer

Dagbladet skrev i fjor høst om Odd Stubberud som blødde i hjel i ambulansen på vei til sykehuset. Stubberud fikk diagnosen sprukket hovedpulsåre i brystet. Dette er en så alvorlig diagnose at Stubberud ble dirigert til Rikshospitalet av sin lokale lege. Da ambulansen nærmet seg Rikshospitalet ble den pr. telefon henvist videre til Sentralsykehuset i Akershus (SIA). Én av Ullevåls leger ble da kontaktet for å hjelpe pasienten, men det var for seint.

- Da ambulansen ble omdirigert til SIA, var det allerede for seint. Rikshospitalet hadde ansvaret for pasienten, og dette en ikke-sak for SIA, sier Jamtli.

Ved Rikshospitalet tas kritikken fra Helsetilsynet alvorlig. Nå skal retningslinjene for behandling av øyeblikkelig hjelp-pasienter endres.

- De nye retningslinjene skal være klare umiddelbart etter sommeren, sier fungerende direktør ved Rikshospitalet, Arnt Jakobsen.

Sykehuset har foreløpig ingen planer om sanksjoner overfor legen som omdirigerte ambulansen.