Rikshospitalet åpner privat post

Rikshospitalet har innført en ordning med felles åpning av all post. Det har skapt en delikat strid der kongefamilien og norske idrettsstjerner blir trukket inn i diskusjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er professor Paul Lerheim som har reagert sterkest. I et brev til Datatilsynet hevder han at det foregår noe han antar er ulovlig åpning av andres post ved Rikshospitalet. Det kan føre til at sensitive opplysninger om kongefamilien og norske idrettsstjerner kan bli avslørt, hevder professoren i VG.

Ifølge Lerheim blir nå posten åpnet før den havner i hyllene til den enkelte lege. Det gjelder også post som er adressert til legen personlig. Ledelsen ved sykehuset begrunner ordningen med at den vil sikre at alle papirer som angår sykehuset havner i riktige journaler.

Selv har Lerheim operert blant andre dronning Sonja og en rekke kjente idrettsfolk. Lerheim har vært medlem av den medisinske komité i det internasjonale ishockeyforbundet.

- Dersom et brev til meg med beskjed om for eksempel en positiv dopingprøve skulle være åpnet før jeg fikk det, ville jeg anse det for kriminelt, skriver professor Lerheim i brevet.

Professoren ønsker ikke å kommentere saken, men sier til VG at han vil avvente en vurdering fra juridisk seksjon ved sykehuset.

Også Datatilsynet har bedt de juridisk ansvarlige ved Rikshospitalet om en redegjørelse.

Avdelingsleder Trine Sand Kaastad ved Rikshospitalet sier at det ikke er innført nye rutiner, men at det er tatt i bruk en ny arkiveringsform.

- Selvfølgelig er vi ikke interessert i de ansattes private post, men ved mistanke om at posten er ment å skulle sendes til sykehuset, kan man åpne den, sier Sand Kaastad.

(NTB)