Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rikshospitalet dropper lystgass for fødende

Fare for spontanabort hos ansatte.

 Rikshospitalet i Oslo avslutter bruken av lystgass under fødselen, da det kan medføre fare for spontanabort hos ansatte. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
Rikshospitalet i Oslo avslutter bruken av lystgass under fødselen, da det kan medføre fare for spontanabort hos ansatte. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi klarer ikke å holde den generelle konsentrasjonen av lystgass i rommet under et ikke-giftig nivå og har fått klar anbefaling fra arbeidsmiljøavdelingen om å avslutte bruken, sier seksjonsleder Bente Rønnes ved Oslo universitetssykehus til VG.

De to avdelingene har årlig 9.500 fødende i Oslo-området. På Rikshospitalet valgte i fjor over halvparten av de vaginalt fødende lystgass i større eller mindre grad. Haukeland universitetssjukehus i Bergen kuttet lystgass allerede i 2002, og flere andre har gjort det samme.

Gassen er først potensielt farlig for ansatte som puster inn gassen over lang tid. Det er ikke registrert noen konkrete hendelser med lystgass i Norge, men sykehuset tar fra høsten av ikke lenger noen sjanser på mulige bivirkninger.

- Undersøkelser har vist at lystgass kan føre til spontanaborter hos jordmødre og barnepleiere. Det kan vi ikke risikere for våre ansatte, sier Rønnes.

(NTB)