Rikshospitalet forsinket - igjen

Nok en gang må innflytting ved Rikshospitalet utsettes. Direktøren ved Norges største sykehus, Åge Danielsen, kan ikke garantere åpning i slutten av november som tidligere lovet. Rikshospitalet blir trolig tidligst tatt i bruk i begynnelsen av 2000.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Åpningen av Rikshospitalet har tidligere blitt utsatt gjentatte ganger. Hvor mange millioner nye utsettelser vil koste, er ennå ikke kartlagt. Statsbygg og Rikshospitalet jobber nå med å skaffe seg oversikt over de nye problemene.

Tester utstyr

Årsaken til vanskene denne gangen er at Statsbygg er forsinket med installasjonen og testingen av systemene for oppvarming, avkjøling, ventilasjon og bruken av medisinske gasser. Alt er funksjoner som må være klare før sykehuset etter planen skulle kommet i full drift 21. november i år.

- Det vi skulle ha gjort ferdig til 1. juni ble utsatt til 1. august. Nå er det ikke mulig for meg å gi noen eksakt dato for når all testing og prøvedrift som må gjennomføres vil være avsluttet, sier Erik Sunde, Statsbyggs utbyggingsdirektør for det nye Rikshospitalet.

Skylder på Statsbygg

Dermed blir den planlagte gradvise innflyttingen av sykehuset utsatt. Dette skulle ha startet i begynnelsen av august.

- Kan du garantere at fristen for hovedinnflytting 21. november står ved lag?

- Nei, det sier seg selv. Før bygget blir ferdig kan jeg ikke gjøre det. Vi kan ikke garantere at vi tar dette sykehuset i bruk før noen kan garantere at det er ferdig, sier Danielsen.

- Statsbygg betaler

- Hvem skal betale for forsinkelsene?

- Problemene med å ferdigstille er Statsbyggs ansvar. Det forutsetter jeg at de svarer for. Det er normale spilleregler. Vi vil måtte etterbevilges for å håndtere økte driftskostnader over Helse- og sosialdepartementets budsjett, sier Danielsen. - Jo lengre tid deg går før det blir ferdig, jo mer truende er det for vår flytteplan, sier Danielsen til Dagbladet.