Rikshospitalet ledende på kreftbehandling

Hvis en skal tro deres egne tall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Har du kreft, burde du, ifølge Rikshospitalets statistikk, søke behandling ved Rikshospitalet. Det melder Dag og Tid.

Ifølge statistikk utgitt av Rikshospitalet selv er reoperasjonsfrekvensen av pasienter rammet av ben- og bløtvevskreft, eller sarkomkreft, ved sykehuset betydelig lavere enn ved andre norske sykehus.

I 2005 ble 89 pasienter med sarkomkreft reoperert på andre sykehus i Norge. 17 personer ble reoperert av Rikshospitalet.

Øvelse gjør mester

Professor Håvard E. Danielsen har fagområde i medisinsk informatikk ved Rikshospitalet og sier de har mer erfaring med sarkomkreft og andre krefttyper enn andre sykehus i Norge.

- Vi gjør mer av dette ved Riks- og Radiumhospitalet. Øvelse gjør jo som kjent mester, og siden vi har et tett og godt samarbeid mellom forskning og behandlingssiden, så har vi blitt ganske dyktige, sier Danielsen til Dagbladet.no. 

- All behandling av denne type kreft trenger ikke bli håndert av Rikshospitalet. Behandling kan startes ved regionale sykehus og videreføres til Radiumhospitalet senere i behandlingen, fortsetter han.

Full åpenhet

RADIUMHOSPITALET: Majoriteten av kreftbehandlede ved Radiumhospitalet i Oslo slipper å operere på nytt etter behandling. Foto: SCANPIX
RADIUMHOSPITALET: Majoriteten av kreftbehandlede ved Radiumhospitalet i Oslo slipper å operere på nytt etter behandling. Foto: SCANPIX Vis mer

Einar Hysing, medisinsk direktør ved Rikshospitalet, mener også at deres egen erfaring er en av årsåkene til tallene.

- Vi har et opplegg vi har utviklet over mange år, og vi har blitt veldig flinke på det. De fleste sarkomepasientene kommer til oss, og vi har fått masse erfaring med den type pasienter, forklarer Hysing til Dagbladet.no.

- Hvorfor legger ikke andre sykehus ut statistikk over sin behandling og resultatene av den?

- Det er selvfølgelig ønskelig at alle sykehus legger ut lignende statistikk. Det gir pasientene muligheten til å sammenlikne sykehusene, sier Hysing.

Vil ikke ut med tallene

Kvalitetsrådgiver ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Hans Petter Bergseth, tror ikke at UNN vil komme dårlig ut av det hvis en lignende statistikk ville bli publisert fra UNN.

- Nei, det tror jeg ikke vi ville kommet dårlig ut av. Rikshospitalet behandler mange flere slike pasienter enn det vi gjør, og har flere pasienter å dra inn i sin statistikk, sier Bergseth til Dagbladet.no.

- Hvorfor gir ikke dere ut statistikk over deres behandlinger og resultatene av den?

Rikshospitalet ledende på kreftbehandling

- Vi er generelt dårlig på å gi ut tall, men vi har en pågående diskusjon. Problemet er at vi gjerne vil kommunisere tallene riktig, for det kan være medisinske årsaker bak tallene. Vi vil ikke bare gi ut tall, sier Bergseth.

Håvard Danielsen mener at behandlingstall bør publiseres, slik at pasienter kan velge sykehus på annet grunnlag enn ventelister.

Han vil at pasienter skal kunne velge behandlingssted basert på sykehusenes spisskompetanser.

- En pasient med brannskader blir ofte sendt til Haukeland, og en pasient med kreft blir som regel sendt til Radiumhospitalet, sier Danielsen og fortsetter:

- Alle sykehus burde legge ut slik statistikk. Vi ønsker jo å sammenligne resultatene, og pasienter bør kunne velge sykehus på et annet grunnlag enn ventelister, sier Danielsen.

Han mener at helsevesenet har mye å lære fra industrien, hvor kvalitetssikring er mer i fokus.

- I industrien følger man opp produktene man produserer. Pasienter må også følges opp, sier Danielsen.