BLE GITT OPP I NORGE: Kreftsyke Julie Sørensen (6) fikk et halvt år igjen å leve av norske leger. Foreldrene nektet å gi opp og betalte selv for en stamcellebehandling i Tyskland. 
Arkivfoto: SCANPIX
BLE GITT OPP I NORGE: Kreftsyke Julie Sørensen (6) fikk et halvt år igjen å leve av norske leger. Foreldrene nektet å gi opp og betalte selv for en stamcellebehandling i Tyskland. Arkivfoto: SCANPIXVis mer

Rikshospitalet nektet Julie (6) kreftbehandling

Ble reddet i Tyskland. Sykehuset får refs

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

 Rikshospitalet får kritikk i klagenemnda for å ha gitt opp behandlingen av en seks år gammel jente som fikk livreddende behandling i Tyskland.

Helse Sør-Øst ga opp behandlingen av seks år gamle Julie Sørensen og ga den kreftsyke jenta et halvt år igjen å leve.

Foreldrene dro i stedet til Tyskland, hvor datteren fikk en stamcelletransplantasjon som halvannet år senere ikke har gitt tilbakefall.

Nå gir Klagenemnda for behandling i utlandet familien fullt medhold, og kommer med sterk kritikk av Rikshospitalet, som sto bak den medisinske vurderingen, skriver VG.

Nemnda mener sykehuset har tilbudt en behandling etter metoder fra 1980-1990-tallet, og konkluderer med at Norge har for dårlig medisinsk kompetanse på området.

Det offentlige refunderer dermed de tre millioner kronene familien har lagt ut for behandlingen.

- Saken dreier seg ikke om manglende kompetanse, men om faglig uenighet om indikasjon for eksperimentell behandling. Vi mener vi gjorde en forsvarlig vurdering ut fra det som var dokumentert i litteraturen og ut fra internasjonale anbefalinger, sier klinikksjef Terje Rootwelt på barneklinikken ved Rikshospitalet til avisa.


(NTB)