Rikshospitalet vil teste alle nyfødte for muskelsykdom

Fagansvarlige ved nyfødtscreeningen på Rikshospitalet ønsker å teste alle nyfødte barn for muskelsykdommen spinal muskelatrofi (SMA).

TESTES: Alle nyfødte barn testes i dag for 25 sjeldne og alvorlige tilstander. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix
TESTES: Alle nyfødte barn testes i dag for 25 sjeldne og alvorlige tilstander. Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

De forbereder en søknad til Helse- og omsorgsdepartementet, skriver NRK.

- Nå har det kommet en målrettet behandling. Alle undersøkelser viser at jo tidligere du starter behandling, jo bedre går det, sier Terje Rootwelt, professor og klinikkleder ved Barne- og ungdomsklinikken ved Oslo universitetssykehus.

Beslutningsforum for nye metoder sa i februar ja til at alle barn under 18 år som har sykdommen, skal få medisinen Spinraza.

Alle nyfødte barn testes i dag for 25 sjeldne og alvorlige tilstander. Divisjonsdirektør Johan Torgersen i Helsedirektoratet sier det er en grundig vurdering som skal til før nye screening-metoder innføres.

- Jeg synes det er riktig at fagmiljøene starter disse diskusjonen og foreslår endringer, sier han til kanalen.

SMA rammer gradvis nervecellene i ryggmargen og hovedsymptomet er lammelser som i varierende grad rammer viljestyrte bevegelser, pustefunksjon og svelging. Uten behandling dør de fleste som har SMA type 1 før de er to år.

- Det er en behandling som påvirker selve årsaken til at nervecellene skades og dør, sier Rootwelt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer