Riksrett i gang mot Wahid

Riksrettshøringen mot Indonesias president Abdurrahman Wahid startet i morges. Dermed er Wahids dager som landets overhode snart talte. Megawati Sukarnoputri blir sannsynligvis landets nye president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I et desperat forsøk på å beholde makten, erklærte Wahid unntakstilstand og oppløste nasjonalforsamlingen i natt. Med dette ville han også forhindre riksretthøringen mot ham. Slik gikk det ikke.

Medlemmene i Folkets rådgivende forsamling møttes ved 3-tida i natt, norsk tid. Forsamlingen er Indonesias høyeste politiske organ, og består av 200 representanter fra ulike bransjer og organisasjoner.

Det forventes at forsamlingen vil avsette Wahid i løpet av dagen, hvoretter visepresident Megawati Sukarnoputri tar over. Et flertall av forsamlingen har allerede gjort det klart at de støtter avsettelsen av Wahid.

- Alvorlig brudd

Da Wahid erklærte unntaktstilstand i dag tidlig, avviste et stort flertall hans avgjørelse. Forsamlingens leder, Amien Rais, forødmte presidentens bestemmelse om unntakstilstand.

- Presidentens handling er et veldig alvorlig brudd på grunnloven. Han må ikke bare stilles til ansvar for nasjonalforsamlingen, men for hele folket, sa Rais.

Indonesias høyesterett støtter Rais: Erklæringen om unntakstilstand er ulovlig.

Spent

Sitasjonen i Djakartas gater er spent i dag tidlig. Hæren viste sin styrke ved å kjøre stridsvogner gjennom hovedstaden, men morgenpendlerne - som er vant med militært nærvær - lot seg ikke affisere stort av dette.

Wahid har truet med at hans tilhengere vil møte mannsterkt opp i gatene for å vise sin støtte. Rapportene sier imidlertid at det ikke er noen tegn til at folk strømmer ut for å støtte presidenten.

Ny president i dag

Det forventes at nasjonalforsamlingen vil avsette president Wahid innen kort tid. Deretter skal ny president innsettes.

- Hvis dere vil se en ny president bli innsatt, vennligst kom tilbake klokken ett på formiddagen (8 norsk tid), sa parlamentets leder, Amien Rais.

Sukarnoputri ble møtt med stående applaus da hun ankom nasjonalforsamlingen i morges. Damen som etter all sannsynlighet blir Indonesias femte president er datter av landsfaderen Sukarno, som erklærte landet uavhengig av den nederlandske kolonimakten i 1945

(Dagbladet.no/NTB)

President: Abdurrahman Wahid
Ny president? Megawati Sukarnoputri.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer