Riksrett i tåka

NEW YORK (Dagbladet): Når Senatets 100 edsvorne medlemmer i dag gjør seg klare til å være jury i riksrettssaken mot president Bill Clinton, er det fremdeles uklart om det blir en langvarig rettssak som vil lamme all annen politikk i USA i måneder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Uansett vil forhandlingene i riksretten bli TV-overført.

Det eneste som er helt sikkert i den første riksrettssaken på 130 år, er at høyesterettsjustiarius William Rehnquist er på plass som leder slik grunnloven krever. Senatorene avlegger så ed, og så kommer justiskomiteens leder fra Representantenes hus, Henry Hyde, og legger fram de to anklagene som fikk flertall i Huset før jul. Hyde er ledende anklager i riksrettssaken.

Derfra er veien fremdeles tåkelagt.

Minirettssak

En mulighet er at Senatet går med på en minirettssak over fire dager. Deretter tester man stemmene for å finne ut om det er 67 stemmer for en utvidet riksrettsak. Dette er stemmetallet som må til for å avsette presidenten i en riksrettssak. Senatet har 55 republikanere og 45 demokrater, og ingen tror 67 stemmer for avsettelse er mulig. Hvis minirettssaken blir en realitet og stemmetallet er mindre enn 67, vil en reprimande kunne erstatte en riksrettssak.

Langtrukken

Flertallsleder Trent Lott har støttet denne planen, men beinharde republikanere kjemper for en full riksrettssak med vitneavhør.
Det hvite hus forbereder seg på det verste. Det innebærer at Monica Lewinsky, Betty Currie, Vernon Jordan og en rekke andre vitner vil bli innkalt.