Riksrett i tåka

NEW YORK (Dagbladet): Når Senatets 100 edsvorne medlemmer i dag gjør seg klar til å være jury i riksrettsaken mot president Bill Clinton, er det fremdeles uklart om det blir en langtrukken rettsak som vil lamme all annen politikk i USA i måneder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Uansett vil forhandlingene i riksretten bli TV-overført. Det eneste som er helt sikkert i den første riksrettsaken på 130 år, er at høysterettjustiarius William Rehnquist er på plass som leder slik grunnloven krever. Senatorene avlegger så ed, og så kommer justiskomiteens leder fra Representantenes Hus, Henry Hyde, og legger fram de to anklagene som fikk flertall i Huset før jul. Hyde er ledende anklager i rikrettsaken.

Derfra er veien fremdeles tåkelagt.

Mini-rettsak

En mulighet er at Senatet går med på en mini-rettsak over fire dager. Deretter tester man stemmene for å finne ut om det er 67 stemmer for en utvidet riksrettsak. Dette er stemmetallet som må til for å avsette presidenten i en riksrettsak. Senatet har 55 republikanere og 45 demokrater, og ingen tror 67 stemmer for avsettelse er mulig. Hvis mini-rettsaken blir en realitet og stemmetallet er mindre enn 67, vil en reprimande kunne erstatte en riksrettsak.

Langtrukken

Flertallsleder Trent Lott har støttet denne planen, men beinharde republikanere kjemper for en full riksrettsak med vitneavhør. Det Hvite Hus forbereder seg på det verste. Det innbærer at Monica Lewinsky, Betty Currie, Vernon Jordan og en rekke andre vitner vil bli innkalt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer