Riksrett mot Filippinenes president

Filippinenes president Joseph Estrada (63) blir stilt for riksrett. Han anklages for å ha tatt imot 70 millioner kroner i bestikkelser fra folk som driver med ulovlige pengespill.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nødvendige tredelen av Representantenes hus går inn for riksrett, og tiltalen er oversendt Senatet som gjennomfører rettssaken, ifølge presidenten for Representantenes hus, Manuel Villar.

Estrada anklages for å ha mottatt over 70 millioner kroner i bestikkelser fra folk som driver med ulovlige pengespill. Det er første gang det reises riksrettssak mot en filippinsk president.

Overrasket

Estrada blir sittende som president til han eventuelt avsettes av Senatet. Ifølge Villar var det ingen grunn til å nøle med å oversende riksrettssaken. Justiskomiteen i Representantenes hus gikk inn for rettssak den 6. november etter en langvarig debatt.

Villars raske ekspedering av riksrettsanmodningen kom overraskende på Estrada-vennlige parlamentarikere.

Applaus Villar tilhørte inntil nylig også Estradas koalisjonsparti. Han tok ordet etter at de 218 medlemmene av annetkammeret hadde sunget nasjonalsangen mandag, og godkjente formelt vedtaket om riksrett. Estrada-tilhengere forsøkte forgjeves å protestere over saksbehandlingen.

Da han godkjente riksrettsresolusjonen brøt publikum på galleriet ut i høylytt applaus. Anti-Estrada parlamentarikere omfavnet hverandre, mens presidentens tilhengere reiste seg og var tydelig opprørte.

(NTB-AFP-DPA)