Riksrettshøring av Bill Clinton

NEW YORK (Dagbladet): Bill Clinton er et skritt nærmere å bli avsatt som president i USA fordi han ville skjule et seksuelt sidesprang i Det hvite hus med den unge praktikanten Monica Lewinsky. I dag blir det klart at folket skal pines til langt over nyttår med sex og løgn i åpne riksrettshøringer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justiskomiteen i Representantenes hus begynte i går debatten om det finnes nok bevis for å sette i gang riksrettshøringer av president Bill Clinton. Og ingen analytikere var i går i tvil om at det republikanske flertallet i dag vil presse gjennom en høring uten tidsbegrensning og temabegrensning. Republikanerne har 21 av 37 representanter i justiskomiteen.

Gårsdagens debatt handlet ikke så mye om man skulle ha en høringsrunde eller ikke. Det handlet først og fremst om hvor alvorlig og langdryg høringsrunden skulle bli.

«Fisketur»

Demokratene foreslo at høringene skulle være avsluttet 26. november og bare dreie seg om Starr-rapportens bevis om presidentens forhold til Monica Lewinsky.

Republikanerne vil ha det demokratene kaller en «fisketur». «Fisketuren» dreier seg om høringer som ikke har tidsbegrensning, og at man kan hente informasjon om andre forhold enn Lewinsky-saken som Whitewater-saken.

President Andrew Johnson overlevde riksrett med én stemme i 1866, og Nixon trakk seg fra embetet da justiskomiteen anbefalte at Senatet ble satt til doms over hans egnethet. Clinton risikerer dermed å bli den tredje president i USAs historie som trues med grunnlovens aller strengeste straff.

Lik dødsstraff

Riksrett og avsettelse, som bare kan skje hvis to tredeler av Senatets 100 medlemmer stemmer for, blir sammenliknet med dødsstraff for kriminelle handlinger.
Grunnlovsfedrene la strenge rammer for når en president kan fjernes. De ville ikke ha parlamentarismens flyktige statsledelse og definerte riksrettsgrunnlaget som «landssvik, bestikkelser eller andre alvorlige forbrytelser eller forseelser».

- Ikke Watergate

- Dette er ikke Watergate, men et utenomekteskapelig forhold, sa demokraten John Conyers i går.

Han er eneste komitémedlem som også deltok under høringene om Richard Nixon burde kastes fra Det hvite hus.