Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Riksrettssaken er et narrespill

President Donald Trumps advokatteam mener riksrettssaken må avvises fordi den ikke inneholder konkrete lovbrudd.

«USA, USA, USA.»: Slik er president Donald Trumps siste twitterkommentar, samme dag som presidentens advokat-team slår hardt tilbake mot anklagene i den forestående riksrettssaken. Foto: NTB Scanpix
«USA, USA, USA.»: Slik er president Donald Trumps siste twitterkommentar, samme dag som presidentens advokat-team slår hardt tilbake mot anklagene i den forestående riksrettssaken. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Virkelighetsoppfatningene står hardt mot hverandre når riksrettssaken mot president Donald Trump kommer i gang i Senatet tirsdag.

Der vil Demokratene hevde at presidenten har misbrukt sin stilling ved blant annet å forsøke å presse Ukraina til å etterforske Joe Bidens sønn. Biden er Trumps mest sannsynlige motkandidat i høstens presidentvalg.

Dessuten anklages Trump for å prøve å hindre Kongressens etterforskning.

Nå slår presidentens team av advokater hardt tilbake.

- Lettsindig og farlig

«Et narrespill», er ifølge CNN karakteristikken i et omfattende svar fra presidentens advokater, som ble gjort offentlig mandag.

Trumps advokater mener ifølge Washington Post at anklagene svikter på det mest grunnleggende - ved at ingen spesifikke lovbrudd nevnes.

De hevder også at anklagene om maktmisbruk og å hindre Kongressen er «lettsindige» og «farlige», og kan gi «varige skader på skillet mellom statsmaktene».

Trump selv har mandag følgende, patriotiske twitter-kommentar: «USA, USA, USA.»

«Konstitusjonelt ugyldig», slo teamet hans fast allerede lørdag, i et kortfattet svar til et 111-siders anklageskrift fra de sju anklagerne fra det demokrat-dominerte Representantenes hus.

Holdt tilbake militærhjelp

Nå gir Trump-teamet et lengre svar til anklagerne, som tirsdag ventes å legge saken fram for det republikansk-dominerte Senatet, hvor riksrettssaken holdes.

Et hovedpunkt i riksrettssaken blir at Trump holdt tilbake nesten 400 millioner dollar i militærhjelp til Ukraina.

Det hevder anklagerne var et pressmiddel for å tvinge gjennom en etterforskning av Joe Bidens sønn Hunter Biden, som drev forretninger i landet.

Det er Joe Biden som ligger best an til å bli Demokratenes presidentkandidat.

- Farlig forvrengning

I det foreløpige forsvarsskriftet omtaler Trumps advokater ifølge NTB riksrettsprosessen mot presidenten som «en farlig forvrengning av grunnloven» og hevder at anklagene mot ham er «skrøpelig» forankret.

- Det er en grunnlovsmessig parodi, skriver advokatene, som videre argumenterer med at maktmisbruk i seg selv ikke er en forbrytelse.

Representantenes hus la i forrige uke fram et 111 sider langt dokument som oppsummerer trådene fra vitneavhør og forklaringer og som konkluderer med at det er overveldende bevis for at Trump er skyldig.