Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Riksrettssaken er farlig for dem

Riksrettssaken mot Donald Trump kan ødelegge nominasjonskampen for de demokratiske presidentkandidatene Bernie Sanders, Elizabeth Warren og Amy Klobuchar.

SITTER FAST: De tre presidentkandidatene og senatorene Bernie Sanders (t.h.), Elizabeth Warren og Amy Klobuchar må holde seg i Washington D.C. mens riksrettssaken pågår. Imens har kandidater som Joe Biden (t.v.) kunnet drive valgkamp for fullt i de viktige delstatene som holder primærvalg først. Foto: REUTERS/Randall Hill/File Photo
SITTER FAST: De tre presidentkandidatene og senatorene Bernie Sanders (t.h.), Elizabeth Warren og Amy Klobuchar må holde seg i Washington D.C. mens riksrettssaken pågår. Imens har kandidater som Joe Biden (t.v.) kunnet drive valgkamp for fullt i de viktige delstatene som holder primærvalg først. Foto: REUTERS/Randall Hill/File Photo Vis mer

NEW YORK (Dagbladet): I dag starter første runde i nominasjonskampen til Demokratene når velgerne i Iowa skal få si sitt i et caucus. Det er ikke vanlig primærvalg, men allmøter der velgerne samler seg i grupper ut fra hvilken kandidat de støtter.

- Personlig kontakt med velgerne er veldig viktig i Iowa, forklarer professor i statsvitenskap ved Rutgers University, Ross Baker, til Dagbladet.

De siste to ukene har derfor presidentkandidatene Pete Buttigieg og favoritten Joe Biden drevet intens valgkamp i delstaten. De har håndhilst, klemt og tatt selfier med så mange potensielle velgere som de bare kan.

Som første delstat ut er Iowa ansett som særdeles viktig. Å gjøre det bra der betyr mediedekning, pengestøtte og momentum.

PROFESSOR: Ross Baker. Foto: Privat
PROFESSOR: Ross Baker. Foto: Privat Vis mer

Men senatorene og presidentkandidatene Elizabeth Warren, Bernie Sander, Amy Klobuchar og Michael Bennet, har alle sittet fast i Washington D.C.. De har nemlig vært pålagt å sitte i Kongressen som deltakere i riksrettssaken mot president Donald Trump.

- Tatt skade

- Situasjonen er nok veldig frustrerende for Warren og Sanders. De har helt klart tatt skade av ikke å kunne drive valgkamp for fullt i de siste dagene, sier Baker.

Foruten å være professor og tilknyttet Brookings Institution, har han også vært konsulent for en rekke demokratiske politikere siden 1970-tallet.

Riksrettssaken påvirker også mulighetene til å drive valgkamp i de andre delstatene som holder primærvalg tidlig, blant annet New Hampshire, Sør-Carolina og Nevada.

I IOWA: Tidligere visepresident og nåværende presidentkandidat Joe Biden hilser på velgere i Sioux City i Iowa, mens andre presidentkandidater, som også er senatorer, må holde seg i Washington D.C.. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP
I IOWA: Tidligere visepresident og nåværende presidentkandidat Joe Biden hilser på velgere i Sioux City i Iowa, mens andre presidentkandidater, som også er senatorer, må holde seg i Washington D.C.. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP Vis mer

- Basert på det vi vet fra historien, forventer velgerne i Iowa personlig oppmøte. Så dette kan skade Warren, Sanders og Klobuchar. Men vi har aldri hatt en situasjon som dette før, sier den erfarne demokratiske meningsmålingseksperten John Zogby til Dagbladet.

- Farlig for dem

Sanders har vokst på meninsmålingene i Iowa den siste tida, og konkurrerer med Biden om å være favoritt. Også Klobuchar har steget på målingene, mens bildet er mer tvetydig for Warren.

- Alle skulle nok ønske at de kunne drive valgkamp i Iowa. De har støttespillere som driver valgkamp for dem, og med moderne teknologi kan mye løses. Men det kan ikke erstatte det å håndhilse på velgerne selv. Riksrettssaken er rett og slett farlig for dem, sier Zogby.

- Folk i Iowa er bortskjemte med å møte kandidatene. Riksrettssaken er et problem for kandidatene som er senatorer, sier professor i statsvitenskap og dekan ved Marxe School of Public and International Affairs ved Baruch College, David Birdsell, til Dagbladet.

Konspirasjonsteori

Flere konspirasjonsteoretikere, deriblant USAs president Donald Trump, hevder at etablissementet i Det demokratiske partiet har sørget for å legge riksrettssaken til akkurat dette tidspunktet for å ødelegge for en outsider som Sanders.

- De rigger valget mot Bernie Sanders på nytt, akkurat som forrige gang, bare enda mer åpenlyst. De tvinger ham ut av svært viktige Iowa slik at han som senator må sitte gjennom helle riksrettsbløffen. «Gale Nancy» (Demokratenes speaker Nancy Pelosi journ.anm.) gir dermed en sterk fordel for «Trøtte Joe Biden», og Bernie er stengt ute igjen. Det er veldig urettferdig, men også hvordan Demokratene spiller spillet. Uansett, det er veldig morsomt å se på, skriver USAs president på Twitter.

Ekspertene mener imidlertid Trump bare forsøker på å skape internt bråk hos Demokratene.

- Svært usannsynlig

- Dette er svært usannsynlig teori. Vi så hvordan etablissementet i 2016 gikk svært langt for å manipulere valget til fordel for Hillary Clinton. Denne gangen har både Sanders-leiren og andre gått langt for å sikre at dette ikke kan skje på samme måte igjen, sier Baker.

Birdsell mener Sanders kanskje er den av senatorene som har minst problemer med å sitte fast i riksrettssaken.

- Det er suboptimalt ikke å få drive valgkamp. Men Sanders har drevet valgkamp i Iowa siden 2015, så velgerne kjenner ham godt, sier Birdsell.

Sanders har også fått den unge kongressrepresentanten Alexandria Ocasio-Cortez (AOC) til å drive valgkamp for seg mens han selv sitter i hovedstaden.

- Hun er den ultimate støttespilleren fordi hun er ekstremt kjent og populær blant kjernevelgerne til Sanders på venstresiden i partiet. Dessuten er hun usedvanlig flink til å drive valgkamp, sier Zogby.

I de siste meningsmålingene ligger Biden og Sanders best an i Iowa.

- De to har bygd opp støtte i Iowa over mange år. De andre kandidatene har måttet jobbe mye tyngre for å gjøre seg kjent, sier Baker.

- Må vinne

Han mener særlig Biden har mye som står på spill.

- Biden må vinne fordi han kommer ikke til å vinne det neste valget i New Hampshire hvor Sanders og Warren er sterke. Men brannmuren til Biden kommer i Sør-Carolina. Biden står veldig sterkt blant afroamerikanere og i denne delstaten er de en stor velgergruppe, forklarer Baker.

MENINGSMÅLINGSEKSPERT: John Zogby. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet
MENINGSMÅLINGSEKSPERT: John Zogby. Foto: Vegard Kristiansen Kvaale / Dagbladet Vis mer

Han mener også at Biden vil være det tryggeste valget for Demokratene.

- Det viktigste i år er å finne en kandidat som kan slå Trump. Jeg snakket nylig med demokratenes tidligere leder i Senatet, Harry Reid. Han påpekte hvordan Sanders vil bli en veldig problematisk kandidat for Demokratene, sier Baker.

Zogby tror imidlertid Sanders vil vinne betydelig i Iowa.

- Men det er vanskelig å forutsi resultatet i caucus. Det er en ganske annen dynamikk enn når velgere kan gå bak ei gardin og stemme i hemmelighet, sier meningsmålingseksperten.

Bildet er dermed fortsatt komplisert.

PROFESSOR: David Birdsell. Foto: Privat
PROFESSOR: David Birdsell. Foto: Privat Vis mer

- Utfra det vi vet nå, hvem tror du vinner den demokratiske nominasjonen?

- Det har jeg ikke den fjerneste anelse om, sier professor Birdsell.