Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Riksrettssaken trekker ut

President Bill Clintons forsvarer ba i kveld Senatet om å avblåse riksrettssaken, fordi det ikke finnes bevis for at hans klient er skyldig i noe som kan føre til avsettelse. Men tanken om en rask avslutning synes håpløs, og demokratene innser at flertallet vil høre vitner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det fremgikk på et vis også av åpningsinnlegget til Charles Ruff, som fortalte de 100 senatorene at presidenten må frikjennes fordi det iallfall er rimelig tvil om aktoratets påstander. Slik tvil lar seg i vanlige rettssaker best belyse når vitner utspørres, og republikanerne tar sikte på å høre hva Monica Lewinsky kan fortelle.

Det kreves vanlig flertall for å innkalle vitner til riksrettssaken. Republikanerne har 55 plasser og lot seg under presentasjonen av anklagene sist uke overbevise om at Lewinsky, Clintons gamle venn Vernon Jordan, hans sekretær Betty Currie og en håndfull andre nøkkelpersoner må komme til orde i den historiske saken. Senatet vil stemme over vitnene en for en.

Politisk lammelse

Den prosessen, som kan bli langvarig, starter trolig i begynnelsen av neste uke. Når senatorene fredag og lørdag har brukt sine 16 timer på spørsmål til partene etter at Clintons lag har avsluttet tre dagers prosedyre, skal de først ta stilling til om saken skal avblåses. Med mindre seks republikanere slår følge med en samlet demokratisk partigruppe, begge forutseninger synes tvilsomme, er det så opp til flertallet å bestemme riksrettssakens videre gang.

Vitner skal først avgi edsbundne erklæringer som kan opplyse Sanatet om hovedtrekk i hva de kan fortelle. Clintons forsvarere vil ventelig benytte dette mellomspillet til å forlange mer tid og trekke saken ut, før de folkevalgte tar stilling til hvilke av sexskandalens små og store aktører de vil invitere og høre live.

Dermed er USA tilsynelatende sikret at saken legger beslag på hele februar og kanskje flere måneder før den kan avsluttes. Lite annet vil bli gjort i Kongressen. Siden landet kommer til å overleve, kan senatorene dermed ufrivillig demonstrere grensene for sin egen betydning.

Hukommelse

Republikanerne har hittil tapt mest på å forfølge den populære presidenten. Partiets høyre fløy hindret en rask avslutning og kan nå ha gjort seg så upopulære blant velgerne at de knapt har mer å tape.

Demokratene kan trygt fylke seg om Clinton, siden alle meningsmålinger tyder på at det er mer å tape på det motsatte. Partiet har samtidig solid oppslutning om sine fremste valgkampsaker, som forsvar av pensjonsordninger og utdannelsespolitikken. Selv skattepolitikken, i tiår republikanernes glansnummer, håndteres ifølge de fleste velgere bedre av demokratene. Republikanske strateger trodde lenge at riksrettssaken uansett utfall ville havne langt bak i folkets bevissthet før valget i 2000. Nå frykter de fleste at hukommelsen blir bedre jo lenger saken trekker ut. Dermed har demokratene i Senatet mye å vinne på at riksretten blir en ny oppvisning i partiskhet, siden motstanderne får all skylden.
(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling