Riksrevisjonen åpner Forsvars-gransking

Riksrevisjonen starter en gransking av Forsvarets salg av utrangert materiell og av norsk eksport militært utstyr.

SKAL GRANSKE: Riksrevisjonens leder Per-Kristian Foss vil nå gjennomgå reglene for avhending og eksport av forsvarsmateriell, og ansvarsfordelingen mellom de tre departementene som har ansvaret. 
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
SKAL GRANSKE: Riksrevisjonens leder Per-Kristian Foss vil nå gjennomgå reglene for avhending og eksport av forsvarsmateriell, og ansvarsfordelingen mellom de tre departementene som har ansvaret. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Riksrevisjonen igangsetter full gjennomgang av regler for avhending og eksport av forsvarsmateriell. Det bekrefter riksrevisor Per-Kristian Foss overfor Dagbladet.

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har gransket salgene av utrangert forsvarsmateriell siden oktober i fjor. Både interne og eksterne revisorer i Forsvaret og i forsvarsdepartementet har gransket, og Økokrim er i gang med etterforsking.
Nå åpner Riksrevisjonen sin egen gransking.

GRANSKES: Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen har til nå måttet svare i to kontrollhøringer i Stortinget. Nå åpner også Riksrevisjonen gransking. 
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GRANSKES: Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen har til nå måttet svare i to kontrollhøringer i Stortinget. Nå åpner også Riksrevisjonen gransking. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Vi har startet innledende undersøkelser og i våre planer for 2016 og 2017 inngår dette temaet, bekrefter riksrevisor Per-Kristian Foss til Dagbladet.

Muligheter for rot I løpet av det siste halvannet året har Dagbladet avslørt at utrangerte marinefartøy har havnet hos paramilitære i Vest-Afrika, militære lastebiler er eksportert fra Norge til Eritrea, tidligere norske militære beltevogner er eksportert til krigsherjede Sudan og to norske F-5 jagerfly ble solgt til Texas-milliardæren Ross Perot jr.

Riksrevisjonen vil ikke gå inn og undersøke de konkrete salgene som Dagbladet har avslørt.

- Vi blander oss ikke inn i de konkrete saksforholdene. Vår vinkel er reglene for avhending av forsvarsmateriell og eksporten av dette. Dette er et system som inkluderer både Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet, og der to eller flere departementer er involvert er det muligheter for rot, sier Foss.

Tre departement I tillegg er Tollvesenet involvert i selve eksporten og de er underlagt Finansdepartementet. Salg og eksportkontroll er organisert på forskjellige måter i forskjellige land. I Storbritannia er det for eksempel handelsdepartementet som står for eksportkontroll av strategiske varer og Tollvesenet som står for håndhevingen.

- Vi skal se på hvordan dette regelverket fungerer og står fritt til å gi anbefalinger til endring. Det er altfor tidlig å si om vi vil gi slike anbefalinger, sier Foss.

Undersøkelsene er en del av Riksrevisjonens såkalte forvaltningskontroll, men det er ennå ikke avklart om granskingen vil inngå som et ledd i de ordinære revisjonene, eller om Riksrevisjonen vil lage en egen rapport om dette.

- Vi har akkurat startet de første undersøkelsene. Departementene har jo selv allerede foretatt endringer i organisering og praksis, så det må vi ta med oss når vi gir våre anbefalinger, sier Foss.

Riksrevisjonen

• Riksrevisjonen er Stortingets revisjons- og kontrollorgan.

• Riksrevisjonen har som sin overordnede oppgave å føre kontroll med at statens midler brukes og forvaltes på en økonomisk forsvarlig måte og i samsvar med Stortingets vedtak og forutsetninger.

• Riksrevisjonen gjør dette gjennom revisjon av statsregnskapet, som viser hvordan forvaltningen har brukt statens penger.

• Riksrevisjonen gjennomfører også kontroll av statsrådens eierstyring i de statlige eide selskapene (selskapskontroll) og forvaltningsrevisjon, hvor forvaltningens evne til å nå de mål som Stortinget har satt blir vurdert.

• Riksrevisjonen er uavhengig av regjeringen og forvaltningen.
(Kilde: Wikipedia)

Han sier at det er Riksrevisjonen selv som har tatt initiativ til undersøkelsen.
- Dette vurderes ut fra hvor det er størst risiko for feil og avvik, sier Foss.

Han sier at de regner med å kunne rapportere om saken i 2017.

Forsvarssalgene

• Dagbladet har i en rekke artikler i fjor og i år avdekket hvordan minst 13 utrangerte marinefartøy har gått fra Norge til paramilitære i Vest-Afrika. Elleve av disse er solgt av Forsvaret. 

• En tidligere sentral medarbeider i Forsvarets logistikkorganisasjon er siktet av Økokrim for grov korrupsjon i forbindelse med båtsalgene.

• Salget av marinefartøyene var gjenstand for høring i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité 30. april.

• Dagbladet har videre avdekket at militære lastebiler er solgt fra Norge til Eritrea i strid med FNs våpenembargo.

• 30 beltevogner av typen Hägglund BV206, som blant annet kom fra Kongens garde, er solgt fra Norge til krigsherjede Sudan. To briter som var involvert i denne handelen ble dømt til fengsel, men i Norge har ikke eksporten fått konsekvenser.

• Forsvaret har også solgt tilsvarende beltevogner til russere, samtidig som vi har forsynt Finland og våre NATO-allierte på Baltikum med BV206-vogner.

• Forsvarsdepartementets internrevisjon har gjennomgått salgene av to F-5 jagerfly til milliardæren Ross Perot jr. i Texas. De konkluderer med at Forsvaret viste svært lite om hva flyene skulle brukes til da de ble solgt. Funnene ble vurdert som så alvorlige at departementet varslet Økokrim.

• Stortingets kontrollkomité holdt høring om saken 30. april og 26. og 27. november.

• Har du tips til denne saken, send mail eller ring 24000000!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer