Riksrevisjonen åpner Forsvars-gransking

Riksrevisjonen starter en gransking av Forsvarets salg av utrangert materiell og av norsk eksport militært utstyr.

SKAL GRANSKE: Riksrevisjonens leder Per-Kristian Foss vil nå gjennomgå reglene for avhending og eksport av forsvarsmateriell, og ansvarsfordelingen mellom de tre departementene som har ansvaret. 
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
SKAL GRANSKE: Riksrevisjonens leder Per-Kristian Foss vil nå gjennomgå reglene for avhending og eksport av forsvarsmateriell, og ansvarsfordelingen mellom de tre departementene som har ansvaret. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Riksrevisjonen igangsetter full gjennomgang av regler for avhending og eksport av forsvarsmateriell. Det bekrefter riksrevisor Per-Kristian Foss overfor Dagbladet.

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité har gransket salgene av utrangert forsvarsmateriell siden oktober i fjor. Både interne og eksterne revisorer i Forsvaret og i forsvarsdepartementet har gransket, og Økokrim er i gang med etterforsking.Nå åpner Riksrevisjonen sin egen gransking.

- Vi har startet innledende undersøkelser og i våre planer for 2016 og 2017 inngår dette temaet, bekrefter riksrevisor Per-Kristian Foss til Dagbladet.

Muligheter for rot I løpet av det siste halvannet året har Dagbladet avslørt at utrangerte marinefartøy har havnet hos paramilitære i Vest-Afrika, militære lastebiler er eksportert fra Norge til Eritrea, tidligere norske militære beltevogner er eksportert til krigsherjede Sudan og to norske F-5 jagerfly ble solgt til Texas-milliardæren Ross Perot jr.

Riksrevisjonen vil ikke gå inn og undersøke de konkrete salgene som Dagbladet har avslørt.

- Vi blander oss ikke inn i de konkrete saksforholdene. Vår vinkel er reglene for avhending av forsvarsmateriell og eksporten av dette. Dette er et system som inkluderer både Forsvarsdepartementet og Utenriksdepartementet, og der to eller flere departementer er involvert er det muligheter for rot, sier Foss.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer