<strong>BRUKER HOFF-PENGER TIL PRIVAT FORVALTNING OG VEDLIKEHOLD:</strong> Hoffsjef Gry Mølleskog (bak dronning Sonja), sammen med kronprinsesse Mette Marit, Kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BRUKER HOFF-PENGER TIL PRIVAT FORVALTNING OG VEDLIKEHOLD: Hoffsjef Gry Mølleskog (bak dronning Sonja), sammen med kronprinsesse Mette Marit, Kong Harald, dronning Sonja og kronprins Haakon. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

- Riksrevisjonen bør granske Det kongelige hoff og departementet

Økonomiprofessor avviser Slottet og statsråd Sanners forklaring som «helt irrelevant». Sier kronprinsen bør rydde opp og de kongelige betale tilbake.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
<strong>PROFESSOR:</strong> Erlend Kvaal ved Handelshøyskolen BI. Foto: BI
PROFESSOR: Erlend Kvaal ved Handelshøyskolen BI. Foto: BI Vis mer

(Dagbladet): Tidligere denne måneden avdekket Dagbladet hvordan Det kongelige hoff bruker penger på privat vedlikehold og leverer vaktmestertjenester til de kongelige på deres sju helt private eiendommer.

Deriblant 11 boliger og en hytte som kronprinsen leier ut privat og har millioninntekter fra.

- Det er Riksrevisjonens oppgave å se til at fellesskapets penger og ressurser brukes etter Stortingets forutsetninger. En undersøkelse av hoffet sin pengebruk til vedlikehold på de kongeliges private eiendommer er i kjernen av Riksrevisjonens oppgave. Det samme gjelder Kommunal- og moderniseringsdepartementets håndtering av saken, sier økonomiprofessor Erlend Kvaal ved Handelshøyskolen BI til Dagbladet.

Stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen (Sp) er saksordfører for budsjettpostene til hoffet og de kongelige privat. Han konkluderte med at hoffet har brukt penger i strid med Stortingets forutsetninger og ba om en redegjørelse fra Slottet om pengebruken.

På direkte spørsmål fra Dagbladet svarer ikke Slottet på om det er planlagt å gi en slik redegjørelse.

- Dersom redegjørelsen fra Slottet ikke kommer, må det helt klart vurderes om Riksrevisjonen skal åpne undersøkelser, sier Lundteigen til Dagbladet.

Millionbeløp

Bakgrunnen for Lundteigens krav, er at Det kongelige hoff vedlikeholder og leverer vaktmestertjenester på kongeliges mange private eiendommer.

Det gjelder også private eiendommer som leies ut, og som kronprins Haakon har skattefrie millioninntekter fra. I fjor var disse inntektene på over 1,4 millioner kroner.

Hoffet er omfattet av Økonomireglementet for Det kongelige hoff, som slår fast at hoffet må følget departementets forutsetninger i sin pengebruk.

Både eksperter og flere stortingspolitikere har slått fast at pengebruken er i strid med forutsetningene i statsbudsjettene.

Her er det ikke noen ting som tyder på at man har brukt noe skjønn i det hele tatt Professor Erlend Kvaal ved Handelshøyskolen BI

Hoffets utgifter til å lønne ansatte med forvaltning, drift og vedlikehold av de kongeliges private eiendommer kan dreie seg om arbeid for flere millioner kroner hvert år, men Slottet har ikke svart Dagbladet på hvor mye penger eller arbeid det er snakk om totalt.

Dagbladet har også skrevet om hvordan kongefamilien finansierer private jubileumsfester ved hjelp av hoffbevilgningen fra Stortinget, og dermed sliper å betale dette av private midler

<strong>1,4 MILLIONER:</strong> Utleie av 11 boliger på Skaugum gård ga 1,4 millioner i inntekter for kronprinsen i fjor. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
1,4 MILLIONER: Utleie av 11 boliger på Skaugum gård ga 1,4 millioner i inntekter for kronprinsen i fjor. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Avslår intervju

Dagbladet har bedt om intervjuer med både hoffsjef Gry Mølleskog og kronprins Haakon om kritikken fra de folkevalgte, og det som har framkommet om pengebruken på private eiendommer.

Kommunikasjonssjef ved Slottet, Marianne Hagen, avslo forespørselen med henvisning til at de kongelige er på reise og feirer kongeparets 25-års jubileum.

- Det er derfor ikke aktuelt med noe intervju, skriver Hagen.

Dagbladet ba om et intervju i etterkant av reisen. Slottet avslo også denne intervjuforespørselen.

- Betale tilbake

<strong>LEIES UT:</strong> Prisen var satt til 130 000 kroner i året da kronprinsens hytte på egen øy ble lagt ut i 2013. Hoffet vedlikeholder, men Slottet svarer ikke på hvor mye det koster eller hvor mye feriestedet leies ut for i dag.
LEIES UT: Prisen var satt til 130 000 kroner i året da kronprinsens hytte på egen øy ble lagt ut i 2013. Hoffet vedlikeholder, men Slottet svarer ikke på hvor mye det koster eller hvor mye feriestedet leies ut for i dag. Vis mer

Professor Kvaal har tidligere jobbet i Finansdepartementet, der han var avdelingsdirektør til 1998. Han har en doktorgrad i økonomi og regnskap.

- Dette er en prinsipiell og viktig sak, sier Kvaal om hvorfor han ønsker Riksrevisjonen på banen i saken.

Han understreker at statsbudsjettet slår fast at bevilgningen til Det kongelige hoff ikke skal gå til drift og vedlikehold av de kongeliges private eiendommer.

- Kronprinsen har lov til å ha næringsinntekter og kan selvsagt drive med utleie. Men Slottet og kronprinsen må jo aktivt rydde opp i dette nå. Og den opprydningen må gå til tilbake i tid, slik at man kan betale tilbake det hoffet har hatt av kostnader til lønn og annet i tilknytning til vedlikeholdet på de private eiendommene, dersom det lar seg gjøre, sier Kvaal.

- Er formuleringene i statsbudsjettet om de ulike bevilgningene til apanasjen og hoffet vanskelige å forstå?

Vi har ikke forskjellige budsjettposter på statsbudsjettet for moro skyld. Per Olaf Lundteigen (Sp).

- Jeg synes ikke det. Jeg synes det er helt klart, og jeg kan ikke se at det skal være noen rimelig grunn til å ha misforstått. Havner man i en gråsone med hensyn til klassifisering, som er vanlig for alle som driver regnskap, så skal man bruke beste skjønn. Her er det ikke noen ting som tyder på at man har brukt noe skjønn i det hele tatt, sier Kvaal.

Formuleringene i statsbudsjettet fra 2002 til 2016 kan sees nederst i denne saken i egen grafikk.

Riksrevisoren: - Har fulgt artiklene

<strong>VISER TIL STORTINGET:</strong> Riksrevisor Per-Kristian Foss henviser til Stortinget på spørsmål om undersøkelser av kongehusets pengebruk. Her sammen med kronprins Haakon under Riksrevisjonens 200-årsjubileum fredag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
VISER TIL STORTINGET: Riksrevisor Per-Kristian Foss henviser til Stortinget på spørsmål om undersøkelser av kongehusets pengebruk. Her sammen med kronprins Haakon under Riksrevisjonens 200-årsjubileum fredag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Riksrevisor Per Kristian Foss er selv tidligere finansminister, leder av finanskomiteen på Stortinget og medlem av Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget.

- Jeg har fulgt artiklene i Dagbladet. Når man har sitert tidligere embetsmenn, blant annet Lorents Lorentsen som deltok i arbeidet med å utforme bevilgningene, så er det høyst relevante uttalelser, sier Foss til Dagbladet.

Lorentsen representerte Finansdepartementet i Slottsutvalget fra 1998 til 2003. Utvalget foreslo den nye bevilgningsstrukturen for kongehuset som ble gjeldende fra statsbudsjettet i 2002, der bevilgningene til hoffet og de kongelige privat over apanasjen var adskilt.

Målet var å sikre mer ryddighet i økonomien og åpenhet i kongehuset. I artikkelen der Dagbladet avdekket at hoff-penger gikk til privat vedlikehold, uttalte Lorentsen blant annet:

- Når hoffet tar lønnsutgiftene for vedlikehold på private eiendommer, er det en uheldig praktisering av et vedtak som er forankret i Stortinget. (...) Jeg vil nødig sette meg til doms over kongen. Men kongen bør ikke drive med slik kryssubsidiering, som ikke er tillatt etter regelverket.

Foss henviser nå til Stortinget.

- En anmodning om undersøkelser fra Riksrevisjonen må komme som et vedtak fra Stortinget. Det skjer sjelden, men ble nylig gjort vedrørende Forsvarets avhending av forsvarsmateriell, sier Foss.

Foss vil ikke si om Riksrevisjonen selv har vurdert å åpne sak etter at pengebruken ble kjent denne måneden.

Kronprins Haakon deltok fredag forrige uke på Riksrevisjonens 200-årsjubileum i Operaen i Oslo. Kronprinsen var invitert av Riksrevisjonen. Foss avviser at Slottets pengebruk på privat eiendom var et tema mellom de to under festen.

Leier ut 12 steder

Hoffet gjør i dag forvaltning, vedlikehold og vaktmestertjenester på 12 utleieobjekter for kronprinsen, 11 boliger på Skaugum og en hytte utenfor Risør, uten at kronprinsen refunderer utgifter til lønn og administrasjon for arbeidet.

<strong>UKJENT MED PENGEBRUKEN:</strong> Martin Kolberg (Ap), leder i Kontroll- og konstitusjonskommiteen i Stortinget, opplyser at hverken han eller Stortinget var kjent med hoffets bruk av penger på privat vedlikehold for de kongelige. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
UKJENT MED PENGEBRUKEN: Martin Kolberg (Ap), leder i Kontroll- og konstitusjonskommiteen i Stortinget, opplyser at hverken han eller Stortinget var kjent med hoffets bruk av penger på privat vedlikehold for de kongelige. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Hoffet fører også regnskap for utleievirksomheten og kronprinsens heleide enkeltmannsforetak Skaugum Gård. Kronprinsen skatter ikke av inntektene, fordi de kongelige er unntatt inntekts- og formueskatt.

Dagbladet har intervjuet en rekke politikere fra de fleste partier i Kontroll- og konstitusjonskomiteen om saken. Ingen av dem har vært kjent med kongehusets pengebruk og praksis. Det gjelder også komitéleder Martin Kolberg (Ap). Politikere fra flere partier ønsker en redegjørelse fra Slottet og ansvarlig departement, Kommunal- og moderniseringsdepartementet (KMD).

Til tross for sterk kritikk fra flere stortingspolitikere og krav om en redegjørelse for pengebruken, sier Slottet at ingenting galt har skjedd.

- Vi er av den klare oppfatning at Det kongelige hoff forvalter midlene til Kongehuset på en ryddig, rasjonell og hensiktsmessig måte, og etter de forutsetningene Stortinget har satt, har Hagen uttalt Dagbladet.

<strong>ØNSKER REDEGJØRELSE:</strong> Medlem i Kontroll- og konstitusjonskomiteen, Hans Fredrik Grøvan (KrF), har bedt ansvarlig statsråd Jan Tore Sanner (H) om en redegjørelse for hoffets pengebruk på privat vedlikehold. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
ØNSKER REDEGJØRELSE: Medlem i Kontroll- og konstitusjonskomiteen, Hans Fredrik Grøvan (KrF), har bedt ansvarlig statsråd Jan Tore Sanner (H) om en redegjørelse for hoffets pengebruk på privat vedlikehold. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Lundteigen: Må vurdere Riksrevisjonen

Saksordføreren for bevilgninger til kongehuset i Kontroll- og konstitusjonskomiteen, Per Olaf Lundteigen (Sp) er ikke enig i Slottes frifinnelse av seg selv.

- På bakgrunn av det som er avdekket, er det helt naturlig at kronprinsparet, kongeparet, hoffet og departementet kommer med en redegjørelse for bruken av hoff-pengene som har gått til vedlikehold av de private eiendommene. Det er til alles beste, sier Lundteigen.

- Dersom redegjørelsen fra Slottet ikke kommer, må det helt klart vurderes om Riksrevisjonen skal åpne undersøkelser, sier Lundteigen.

- På basis av redegjørelsen vi får, må Stortinget diskutere hva som skal skje framover. Hvis apanasjen er for liten for å dekke de forpliktelser kongen og kronprinsparet har, kan vi øke den. Men det kan ikke være slik som det er nå. Pengene må gå over korrekte budsjettposter, sier Lundteigen.

Dagbladet har stilt Slottet følgende spørsmål rundt kravet om en redegjørelse og vurderingene rundt å involvere Riksrevisjonen:

<strong>KRITISK:</strong> - Jeg har ikke vært kjent med denne praksisen. Det er ikke greit å bruke penger i strid med Stortingets forutsetninger, sier Erik Skutle (H). Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
KRITISK: - Jeg har ikke vært kjent med denne praksisen. Det er ikke greit å bruke penger i strid med Stortingets forutsetninger, sier Erik Skutle (H). Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Har kongehuset planer om å gi en slik redegjørelse?

- Har hoffsjef Gry Mølleskog eller Slottet en kommentar til dette?

Slottet har ikke besvart spørsmålene direkte, men sendt Dagbladet en generell uttalelse der tidligere svar gjentas.

I uttalelsen nevnes ikke de folkevalgtes protester mot pengebruken med et ord, ei heller redegjørelsen flere folkevalgte etterlyser.

- Vi er av den klare oppfatning at Det kongelige hoff forvalter midlene til Kongehuset på en ryddig, rasjonell og hensiktsmessig måte, og etter de forutsetningene Stortinget har satt. Det kongelige hoff legger stor vekt på å forvalte dagens ordning samvittighetsfullt med etterrettelighet og ryddighet, skriver Hagen.

Dagbladet har tidligere spurt Slottet om en kommentar til at Lundteigen mener hoffets penger ikke er brukt korrekt.

<strong>- USAKELIG:</strong> Per Olaf Lundteigen (Sp) kaller argumentet fra Slottet utsakelig. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
- USAKELIG: Per Olaf Lundteigen (Sp) kaller argumentet fra Slottet utsakelig. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Slottet besvarte ikke den henvendelsen.

- Usakelig

Lundteigen forventer en tilbakemelding.

- Slottet og departementet får sommeren til å tenke over saken. Vår erfaring er at de tar uttalelser fra Stortinget seriøst. Slottet har tidligere gjort flere endringer etter innspill herfra, sier Lundteigen.

Lundteigen er selv en svoren monarkist, som har forsvart både dagens kongelige og monarkiet som institusjon offentlig. Han tar likevel et oppgjør med Slottets retorikk i møte med kritikken av hoffets pengebruk på privat vedlikehold for de kongelige.

- Å trekke republikaner-kortet mot de som er kritiske til forvaltningen av offentlige penger slik, svekker deres egen sak, sier Lundteigen, og henviser til Slottets argumenter i et intervju på NRK samme dag som Dagbladet avdekket hvordan hoffet bruker penger på vedlikehold av de private eiendommene.

De kongelige er heldige som har en kongevennlig høyre-regjering nå. De kunne hatt en ondskapsfull republikansk venstremann som kommunalminister Professor Frank Aarebrot, statsviter ved Universitet i Bergen

- Det var usaklig argumenter fra Slottet og deres kommunikasjonssjef. Alle forstår jo det. Jeg har aldri hørt liknende, sier Lundteigen.

Sanner forsvarer Slottet

Ansvarlig statsråd Jan Tore Sanner (H) har uttalt til Dagbladet at departementet var kjent med det han selv omtaler som en «etablert praksis».

- Vi vil i statsbudsjettet for 2017 tydeliggjøre teksten i budsjettet slik at den enda mer eksplisitt dekker etablert praksis, sier Sanner.

Både Sanner og Slottet har understreket at arbeidene hoffet gjør ikke er ment å øke verdien på eiendommene.

<strong>VIL ENDRE STATSBUDSJETTET FOR SLOTTET:</strong> Ansvarlig statsråd Jan Tore Sanner (H) vil endre statsbudsjettet for å gi de kongelige ryggdekning til å fortsette pengebruken. Her sammen med finansminister Siv Jensen (Frp) i Stortinget.
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
VIL ENDRE STATSBUDSJETTET FOR SLOTTET: Ansvarlig statsråd Jan Tore Sanner (H) vil endre statsbudsjettet for å gi de kongelige ryggdekning til å fortsette pengebruken. Her sammen med finansminister Siv Jensen (Frp) i Stortinget. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

- Det er helt irrelevant og har jo ikke noe med saken å gjøre. Det er utgiftens art som har en betydning her, som i dette tilfellet er det drift og vedlikehold. Uansett om hoffets arbeider er oppgradering eller vedlikehold så er dette driftsutgifter som skulle vært dekket av den private lommeboka til de kongelige og apanasjen, sier Kvaal.

Det er spesielt to ting Kvaal trekker fram som alvorlige:

- Det ene er at hoffet ikke har fulgt retningslinjene om å skille mellom den private og den offisielle delen. Og det er ikke bra at departementet og statsråden har vært klar over dette uten å informere Stortinget tidligere om det, sier Kvaal.

<strong>FORSVARER PRAKSIEN:</strong> Kommunikasjonssjef Marianne Hagen på Slottet. Her med kong Harald og dronning Sonja i Istanbul i Tyrkia.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
FORSVARER PRAKSIEN: Kommunikasjonssjef Marianne Hagen på Slottet. Her med kong Harald og dronning Sonja i Istanbul i Tyrkia. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Alvorlig

Hverken Sanners svar eller planen om å gi kongehuset ryggdekning for praksisen i statsbudsjettet til høsten beroliger Lundteigen.

- Det er alvorlig at departementet har visst om Slottets praksis, men ikke informert Stortinget, sier Lundteigen.

- Hvorfor er det alvorlig?

- Det skal være ryddighet i underliggende etater når det gjelder å følge opp Stortingets vilje. Vi har ikke forskjellige budsjettposter på statsbudsjettet for moro skyld, sier Lundteigen.

<strong>- IKKE SAUS DET TIL:</strong>  Professor Frank Aarebrot om hoffpenger til vedlikehold av private eiendommer. Foto: Kjell Herskedal / Scanpix
- IKKE SAUS DET TIL: Professor Frank Aarebrot om hoffpenger til vedlikehold av private eiendommer. Foto: Kjell Herskedal / Scanpix Vis mer

Aarebrot: kongevennlig regjering

Professor og statsviter Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen sier Sanner gjør rett i å ta opp pengebruken i det neste statsbudsjettet.

- Dagbladet har avdekket en svært uheldig praksis som har foregått over lang tid. De kongelige er heldige som har en kongevennlig høyre-regjering nå. De kunne hatt en ondskapsfull republikansk venstremann som kommunalminister, sier Aarebrot til Dagbladet.

Han oppfordrer departementet og Slottet til å få orden og ikke fortsette sammenblandingen av budsjettpostene.

- Når saken er på bordet, gjelder det å ikke gjøre saken mer uklar eller sause det til mer. Nå må de lage et bokføringssystem for hoffet som adskiller arbeidene med vedlikehold på de statlige fra de private eiendommene.

Han har følgende kommentar til at også kronprinsens private utleie-eiendommer vedlikeholdes av hoffet:

- Dette er jo som jeg fryktet. Det er åpenbart at man konverterer eiendom til inntekt. Og utgiftene føres på hoffet, som jo får midler å vedlikeholde og opprettholde statens eiendommer av Stortinget, sier Aarebrot.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer