REFSER IGJEN: Helse Sør-Øst og Helsedepartementet får flengende kritikk av riksrevisor Jørgen Kosmo. Foto: Torbjørn Grønning / Dagbladet
REFSER IGJEN: Helse Sør-Øst og Helsedepartementet får flengende kritikk av riksrevisor Jørgen Kosmo. Foto: Torbjørn Grønning / DagbladetVis mer

Riksrevisjonen er nådeløs mot Helse Sør-Øst og departementet

Kraftig kritikk av sykehussammenslåingen i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Riksrevisjonen slakter måten sammenslåingen av sykehusene i Oslo ble planlagt av Helse- og omsorgsdepartementet (HOD), og Helse Sør-Øst (HSØ). Les rapporten her.

- Det er skuffende at både Helsedepartementet og Helse Sør-Øst var utmerket klar over de risikoene som ventet i forlengelsen av beslutningen. At man visste om de store riskokene og likevel ikke greide å planlegge slik at man tok høyde for dette. Det gikk utover pasienter og arbeidsforhold ved sykehuset, sa Kosmo på pressekonferansen i formiddag.

Bjarne Håkon Hanssen (Ap) var statsråd da omstillingsoppdraget ble gitt, vinteren 2009. Bente Mikkelsen var administrerende direktør for Helse Sør-Øst inntil hun gikk av 1. november i år.

Omstillingsprosessen er blitt kalt en skandale: Kontrollkomiteen på Stortinget har vært på saken, Legeforeningen og de lege-tillitsvalgte ved Oslo Universitetssykehus (OUS) har krevd HSØ-styrets avgang, og minst ti pasientdødsfall er knyttet til omorganiseringen.

Kosmo slår også ned på ventelistejukset.

- Det er merkelig at noen sykehus har forstått hvordan man gjør det, andre ikke. Det er vanskelig å forstå det annerledes enn at man bevisst har jukset for å skape et bedre inntrykk. Det har medført feilinformasjon til pasientene og til eierne, sa han til pressen.

- Meget høy risiko I rapporten heter det:

«Riksrevisjonen ser alvorlig på at utfordringer som særlig har påvirket OUS sin evne og mulighet til å gjennomføre omstillingsoppdraget, var kjent for HSØ før oppdraget ble gitt, uten at konsekvensene disse ville kunne ha for gjennomføringsevnen til OUS og pasientbehandlingen ble tilstrekkelig utredet eller tatt hensyn til av HSØ i planleggingen.»

Riksrevisjonen viser til hvilke utfordringer HSØ var klar over på forhånd: Den dårlige bygningsmessige tilstanden, spredte lokasjoner, ulike ikt-løsninger, rekkefølgeproblematikk, økonomiske rammer, og skriver videre:

«Etter Riksrevisjonens vurdering aksepterte HSØ en meget høy gjennomføringsrisiko allerede før omstillingsoppdraget ble gitt til OUS, og har gjennom det bidratt til å skape urealistiske forventninger til gjennomføringen av omstillingen.»

Riksrevisjonen stiller også spørsmålet om Helsedepartementet i tilstrekkelig grad har holdt Stortinget orientert om de betydelige utfordringene som omstillingen i OUS innebar.

Vedtatt i 2008 Sammenslåingen av helseforetakene Helse Sør RHF og Helse Øst RHF ble vedtatt i Stortinget i 2007, men prosessen i departementet kan spores tilbake til 2004. Sykehussammenslåingen i Oslo, som omfatter Ullevål, Aker og Rikshospitalet, ble vedtatt av styret i Helse Sør-Øst i 2008. Sammenslåingen skjedde i 2009 og er en av landets største omstillingsprosjekter, og omfatter omlag 20 000 ansatte. 

Fire helseministre har vært ansvarlige siden sammenslåingsprosessen skjøt fart i 2007 og fram til dags dato: Sylvia Brustad, Bjarne Håkon Hanssen, Anne-Grethe Strøm-Erichsen og nå Jonas Gahr Støre.

Han svarer Riksrevisjonen slik:

MØTTE I HØRING:
Administrerende direktør i Helse Sør-Øst RHF, Bente Mikkelsen (tv) sammen med konserndirektør Atle Brynestad og tidligere styreleder, Hanne Harlem  under høring på Stortinget om situasjonen ved Oslo Universitetssykehus. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix.
MØTTE I HØRING: Administrerende direktør i Helse Sør-Øst RHF, Bente Mikkelsen (tv) sammen med konserndirektør Atle Brynestad og tidligere styreleder, Hanne Harlem under høring på Stortinget om situasjonen ved Oslo Universitetssykehus. Foto: Heiko Junge / Scanpix. Vis mer