Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Riksrevisjonen følger jakten på juks i SOS rasisme

Oppgir å ha 40 000 medlemmer. Mistenkes for medlemsjuks og misbruk av pengestøtte.

UNDER LUPEN: SOS Rasisme er under lupen med mistanker om medlemsjuks og misbruk av pengestøtte. Her er landsstyret. Daglig leder Kjell Gunnar Larsen nummer to fra venstre på rad tre.  Foto: SOS Rasisme
UNDER LUPEN: SOS Rasisme er under lupen med mistanker om medlemsjuks og misbruk av pengestøtte. Her er landsstyret. Daglig leder Kjell Gunnar Larsen nummer to fra venstre på rad tre. Foto: SOS Rasisme Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Riksrevisjonen følger mistankene om medlemsjuks hos SOS Rasisme nøye, får Dagbladet bekreftet fra flere kilder.

Mens ungdoms- organisasjonen har ligget i strid med Barne- og likestillingsdepartementet og Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner har det statlige kontrollorganet jevnlig blitt oppdatert.

Etter det Dagbladet kjenner til vil Riksrevisjonen først presentere sine funn i oktober, og da for Stortinget.

Klassekampen meldte i går at SOS Rasisme eier eiendom på adresser i Oslo, Trondheim og Bergen gjennom selskapet Aktivisteiendom AS.

Totalverdien skal være hele 11,3 millioner. Lokalene leies av SOS Rasisme.

Millionstøtte og gjeldstynget
Bråket begynte i fjor, da LNU stilte en rekke spørsmål om grunnlaget for millionstøtten SOS Rasisme hittil har fått utbetalt og godkjent.

Resultatet er så langt at LNU trekker støtten for 2009, på hele 4,5 millioner. Årsaken er at de sterkt tviler på om medlemstallene er korrekte og mener organisasjonen ikke utebetalte frifondsmidler til lokallagene i 2008 på korrekt måte.

- Vi har gjort et omfattende og grundig kontrollarbeid. Vi har gode grunner til å trekke tilsagnet fra 2009. Til tross for omfattende dokumentasjon fra SOS Rasisme, så er vi ikke sikre på om antallet lokallag og medlemmer stemmer med det vi får oppgitt, sier Tale Hungnes til Dagbladet.

I tillegg er det tvil om hvorvidt støtten er brukt i henhold til reglene.

Overfor Dagbladet bekrefter daglig leder og styremedlem i SOS Rasisme at betydelige midler fra lokale lag og det sentrale leddet de siste årene er kanalisert inn i eiendomsselskapet Aktivisteiendom AS, der han selv er styreleder.

Gjeldstynget- Lokallagene i SOS Rasisme har gitt oss lån på 1,7 millioner. Her fra sentralt hold har vi bidratt med 1,9 millioner, sier daglig leder Kjell Gunnar Larsen til Dagbladet.

I tillegg gikk SOS Rasisme inn med to millioner i aksjekapital da selskapet ble opprettet i 2006.

Aktivisteiendom AS har 5,7 millioner i gjeld til banken. Det betyr at totalgjelden er på hele 9,3 millioner, noe som i en kredittvurdering utført av Dun & Bradstreet for Dagbladet kvalifiserer til en «svak økonomisk situasjon» i selskapet.

Aktivisteiendom har også et inkassokrav mot seg fra Trondheim energi og Lindorff. Det fikk også revisoranmerkning i 2007 for ikke å levere regnskap innen lovens frist.

Avhengig av medlemmers pengerDe siste to årene har andelen egenkapital i selskapet sunket fra 31 til 20 prosent. I 2007 og 2008 hadde selskapet årsresultat på henholdsvis minus 207 000 og 299 000.

Dette ble dekket inn gjennom lån i lokallagene, bekrefter Larsen overfor Dagbladet.

- Vil selskapet klare seg uten tilskudd eller lån fra lokallagene og SOS Rasisme sentralt?

- Vi har ikke hatt forutsetninger for noe budsjett for hverken selskapet eller organisasjonen for 2010, men dette skal vi klare, sier Larsen.

Larsen er den eneste med prokura i både selskapet og organisasjonen.

Medlemmer på fornavnDet andre anklagepunktet mot organisasjonen er ordningen med «familiemedlemskap», som tilsier at medlemmer kan verves bare på fornavn og kontingenten innbetales av et familiemedlem.

- Har dere mange medlemmer som bare er registrert med fornavn i medlemsregisteret og som dere mottar støtte for?

- Ja, det er flere tusen, sier Larsen.

- Hvor mange er det nøyaktig?

- Det vet jeg ikke, han som jobber med medlemsregisteret er sykmeldt nå, sier Larsen.

Den ansvarlige for medlemsregisteret i organisasjonen er bosatt i Haugesund. Han er også styremedlem i Aktivisteiendom AS og flere SOS Rasisme-lag.

Personene som blir «familiemedlemmer» behøver ikke selv signere eller få vite om medlemskapet før kontingenten forfaller påfølgende år. 

Barne- og likestillingsdepartementet mistenker at mange «familiemedlemmer» ikke egentlig er i slekt og at organisasjonen har fått utbetalt støtte på falsk grunnlag.

Sender frifond-midler til sentraltEt av punktene LNU gransker er hvorvidt midler ment å tilfalle lokallagene, der medlemmer driver aktivitet i lokalsamfunnet, i virkeligheten går til det sentrale leddet i SOS Rasisme.

Larsen bekrefter at penger som er til overs når lokallag i organisasjonen nedlegges overføres til det sentrale leddet, der Larsen er daglig leder, uavhengig om pengene er bevilget til lokal aktivitet fra LNU eller stammer fra annet hold.

TRAKK 4,5 MILLIONER: Generalsekretær i LNU, Tale Hungnes.
TRAKK 4,5 MILLIONER: Generalsekretær i LNU, Tale Hungnes. Vis mer

- Når et lokallag er nedlagt er det ikke lett å få inn noe regnskap, det finnes ingen pålegg fra LNU om at vi er pålagt en slik prosess og pengene vil da overføres til oss. Vi kan umulig vite hvor pengene på lokallagets konto stammer fra, sier Larsen.

Reglementet SOS Rasisme skal følge sier at penger bevilget fra LNU skal tilbakeføres til en egen frifond-konto.

Sjekker ikke- For å sile ut hva som stammer fra frifondmidler kan man jo se på lokallagets regnskap?

- Ja, men det gjør vi altså ikke. Når et lokallag er nedlagt er det ikke lett å få inn noe regnskap, det finnes ingen pålegg fra LNU om at vi er pålagt en slik prosess, sier Larsen, som ikke har oversikt over hvor mange tusen som er overført til det sentrale leddet fra nedlagte lokallag de siste årene.

Frifond-midler som ikke er utbetalt ved årets slutt skal tilbakeføres til LNU, mener paraplyorganisasjonen selv.

- Ikke tillatt- Det er ikke tillatt at sentralleddet beholder pengene. Det er et brudd på retningslinjene og hele den politiske intensjonen bak frifondmidlene. Dette står å lese i våre retningslinjer, som SOS Rasisme får støtte på grunnlag, sier generalsekretær i LNU Tale Hungnes, til Dagbladet.

I SOS rasisme ser man det anderledes.

- LNU har aldri sagt eller skrevet noe slikt. Om de påstår det, så må de si hvilke sider i instruksen det står på. Kanskje de ønsker at de har et annet regelverk enn de faktisk har, sier Karlsen.

- Det er en etablert sedvane over ti år for denne praksisen. Frifond skal være ubyråkratisk og tillitsbasert. Da kan ikke LNU akseptere at SOS Rasisme tilpasser seg illojalt, svarer Hungnes.

- HeksejaktSelv mener Larsen at det foregår en heksejakt på organisasjonen.

- Høyreekstreme krefter har i lang tid jobbet for at vi skal granskes, det ser vi resultatet av nå, sier Larsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!