- Riksrevisjonen har ikke gode nok rutiner

Riksrevisor Jørgen Kosmo tar selvkritikk etter pensjonsrotet.

UNNSKYLD: Riksrevisor Jørgen Kosmo innrømmer at Riksrevisjonen ikke har gode nok rutiner til å håndtere sensitive opplysninger. Foto: SCANPIX
UNNSKYLD: Riksrevisor Jørgen Kosmo innrømmer at Riksrevisjonen ikke har gode nok rutiner til å håndtere sensitive opplysninger. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Riksrevisjonen har ikke gode nok rutiner til å håndtere sensitive opplysninger. Dette innrømmer riksrevisor Jørgen Kosmo etter den krasse krikken fra ekspertutvalget, som har gransket pensjonsordningen på Stortinget.

Riksrevisjonen anklaget i fjor seks tidligere stortingsrepresentanter for urettmessig å ha mottatt pensjonspenger fra Stortinget, blant dem Ap-politikerne Erik Dalheim og Thorbjørn Berntsen.

Torsdag ble de to renvasket av utvalget, som ga arbeidsmetodene til Riksrevisjonen det glatte lag.

- Det er ytterst beklagelig at de to ble uthengt. Navnene skulle ikke ha kommet ut. Det er bare å innrømme at vi ikke er gode nok til å håndtere sensitive opplysninger. Vi må ta lærdom av dette og gå gjennom våre rutiner, sier Kosmo til NTB.

Berettiget kritikk

Høyres Per-Kristian Foss, som sitter i kontroll- og konstitusjonskomiteen, og som derfor har mye å gjøre med Riksrevisjonen, mener at kritikken fra ekspertutvalget er høyst berettiget.

- Det er sterkt kritikkverdig å gå ut med navngitt personer på et så tynt grunnlag. Men mer alvorlig er den faglige, juridiske kritikken av Riksrevisjonens arbeidsmetoder. Dette svekker Riksrevisjonens autoritet, sier Foss til NTB.

Han oppfordrer Riksrevisjonen til å utgi færre, men bedre juridisk gjennomarbeidede rapporter.

- Særlig når det gjelder forvaltningsrevisjon har antallet rapporter økt voldsomt de siste årene. Ofte er dette kontroll på tynt grunnlag, sier Foss.

Han mener at Kosmos reaksjon er den eneste mulige og at Riksrevisjonen nå må ta en grundig gjennomgang av sine egne arbeidsrutiner.

Stikkprøver

Det var under stikkprøver av pensjonsutbetalingene fra Statens Pensjonskasse de siste ti årene Riksrevisjonen fant det de betegnet som urettmessige utbetalinger til seks navngitte tidligere politikere.

En detaljert beskrivelse av hvor mye de seks hadde fått i pensjon, og over hvor lang tid utbetalingene foregikk, lå med som underlagsmateriale i det brevet som gikk til Stortingets administrasjon 30. april 2008.

Ekspertutvalget identifiserer også seks personer som skal ha fått pensjonspenger de ikke hadde krav på, men det er ikke de samme seks som Riksrevisjonen navnga.

- Det at enkelte aviser henger ut disse personene nærmest som kriminelle, må jeg ta medansvar for, sier Kosmo. Han understreker at Riksrevisjonens hovedanliggende var å rette systemkritikk mot hele pensjonsordningen.

Unnskyld!

Både Berntsen og Dalheim, gamle stortingskolleger av Kosmo, kan vente seg en uforbeholden unnskyldning.

- Jeg skal ta kontakt med dem begge. Det er meget uheldig at de har vært utsatt for dette, sier Kosmo.

Tidligere miljøvernminister Berntsen skal ifølge Riksrevisjonen ha fått 648.000 kroner for mye fordi han i en periode over to og et halvt år skulle ha overskredet inntektsgrensen med 36.000 kroner. Nå er han renvasket av ekspertutvalget.

- Selv ikke dette regnestykket klarte Riksrevisjonen å få riktig. Etter 26 år på Stortinget har det vært tungt å bli hengt ut som en kjeltring, sier Berntsen til Aftenposten.

De tidligere statsministrene Kjell Magne Bondevik (KrF) og Gro Harlem Brundtland (Ap) har ifølge utvalget fortsatt igjen å gjøre opp for et par måneders uberettiget pensjon.

For Anders Talleraas (H) og Magnus Stangeland (Sp) er snakk om betydelig større beløp, men begge sier de vil gjøre opp for seg. (NTB)