De nye F-35-kampflyene

Riksrevisjonen kan ikke ettergå hvor mye F-35-flyene kostet:
- Sterkt kritikkverdig

Forsvaret refses.

LANDET PÅ ØRLAND: På Luftforsvarets 73. bursdagsmarkering er de nye F-35 flyene på vingene over Trøndelag og med blant annet kong Harald, og statsminister Erna Solberg som tilskuer på Ørland hovedflystasjon.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix
LANDET PÅ ØRLAND: På Luftforsvarets 73. bursdagsmarkering er de nye F-35 flyene på vingene over Trøndelag og med blant annet kong Harald, og statsminister Erna Solberg som tilskuer på Ørland hovedflystasjon. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Regnskapene til Forsvaret og Forsvarsmateriell har mangler som gjør at Riksrevisjonen ikke kan ettergå dem.

Det gjelder blant annet kostnadene til nye kampfly.

- Det er sterkt kritikkverdig at Forsvaret og Forsvarsmateriell ikke vil være i stand til å avlegge selvstendige, reviderbare regnskaper, uten behov for unntak, før 2018, sier riksrevisor Per-Kristian Foss.

Skilte lag

Forsvaret og Forsvarsmateriell, som ble skilt ut som egen virksomhet fra 1. januar i fjor, har fått unntak fra reglene for statlig regnskapsføring i en overgangsperiode.

Riksrevisjonen opplyser at bruken av midlene i de to etatene er korrekt rapportert i statsregnskapet, men at de ikke kan uttale seg om regnskapene fordi det er usikkerhet og mangler ved dem.

Forsvarsmateriell har blant annet ansvar for anskaffelsen av de nye F-35-kampflyene.

- På grunn av manglende internkontroll har det ikke vært mulig å bekrefte anskaffelseskostnaden for F-35 i Forsvarsmateriells virksomhetsregnskap, skriver Riksrevisjonen.

Det er dessuten avdekket feil ved verdsettelsen av flyene i årsregnskapene til Forsvaret og Forsvarsmateriell, heter det.

Feilfakturering

Forsvaret får også kritikk for ikke å ha fakturert Justis- og beredskapsdepartementet for momskostnadene i forbindelse med redningshelikoptertjenesten.

Forsvaret opplyser at dette utgjør 170 millioner kroner.

Forsvarsdepartementet sier i sitt svar til Riksrevisjonen at det var nødvendig med noen unntak fra økonomiregelverket i en overgangsperiode.

I samme pressemelding står det at Forsvaret har fått i oppdrag å legge til rette for at etatene skal være i stand til å avlegge selvstendige reviderbare regnskaper, uten unntak, fra og med neste år.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer