Riksrevisjonen kritiserer Opseth

Riksrevisjonen fastholder sin kritikk av måten tidligere samferdselsminister Kjell Opseth (Ap) informerte Stortinget på i spørsmålet om Gardermobanens bedriftsøkonomiske lønnsomhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Ikke å overholde informasjonsplikten i forhold til Stortinget, er noe av det verste et statsråd kan gjøre. Men Opseth avviser kritikken som reises mot ham. Den tidligere statsråden sier han verken frykter åpne høringer om saken i Stortinget eller eventuelle krav om Riksrettssak mot ham.

- Jeg fastholder at Stortinget har fått alle relevante opplysninger for å fatte et godt vedtak i Gardermo-saken, sier Opseth.

Riksrevisjonens endelige undersøkelsesrapport om Gardermobane-saken ble overlevert Stortinget torsdag. Saken vil nå bli behandlet av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite. Der er det allerede klart at Fremskrittspartiets Vidar Kleppe krever åpen høring om saken. Høyre sluttet seg til

kravet torsdag ettermiddag.

For optimistisk

- Det er presentert et for optimistisk bilde av den bedriftsøkonomiske lønnsomheten, sa ekspedisjonssjef Therese Johnsen i Riksrevisjonen da rapporten ble lagt fram på en pressekonferanse torsdag.

Lønnsomheten er, ifølge rapporten, mindre enn opplyst i senere års budsjettproposisjoner.

Opseth tilbakeviser dette. Han innvender at de bedriftsøkonomiske analyser som er foretatt av Samferdselsdepartementet og Finansdepartementet på den ene siden og Riskrevisjonen på den annen, bygger på ulike forutsetninger og elementer.

Ikke ufeilbarlige

- Dette er en uenighet verken Storting, regjering eller Riskrevisjon kan leve med. For framtiden må vi få avklart hva som er riktig, sa Opseth på en pressekonferanse i dag. Han unnlot å svare på hvilke instanser som skal foreta avklaringen.

Opseth la til at «det ikke er urimelig om det en gang i blant også stilles spørsmål ved Riksrevisjonens vurdering.»

- Heller ikke de er ufeilbarlige, sa han.

Fastholder

Lederen i Stortingets samferdselskomite, Høyres Oddvard Nilsen, karakteriserer Riksrevisjonens kritikk som veldig alvorlig:

- Kritikken knyttet til statsrådens informasjonsplikt er meget alvorlig, sier Nilsen. Han legger til at det er et åpent spørsmål om saken vil ende med Riksrett.

Riksrevisjonens undersøkelse ble innledet i 1996.

I rapporten viser Riksrevisjonen til at Stortingets vedtak om utbygging av hovedflyplassen og Gardermobanen blant annet baserer seg på at prosjektene skulle være bedriftsøkonomisk lønnsomme, og at de ikke skulle representere en reell kostnad for staten.

Riskrevisjonen fastholder at flere kostnadselementer ikke er tatt med i den bedriftsøkonomiske beregningen for Gardermobanen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer