Riksrevisjonen slakter skatteetatens kontroll

Forenklet selvangivelse og leveringsfritak kan føre til feil i likningen, ifølge ny rapport.

MED SLAKT I KOFFERTEN: Det var ikke noe godt skussmål Riksrevisjonens leder Jørgen Kosmo ga skatteetaten da han la fram rapporten om etatens kvalitetskontroll i Revisjonens lokaler på Bislett i Oslo. Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET
MED SLAKT I KOFFERTEN: Det var ikke noe godt skussmål Riksrevisjonens leder Jørgen Kosmo ga skatteetaten da han la fram rapporten om etatens kvalitetskontroll i Revisjonens lokaler på Bislett i Oslo. Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Riksrevisjonen slakter skatteetatens behandling av såkalte grunnlagsdata - opplysningene som blir innrapportert til dem fra bl.a. arbeidsgivere og banker. Det kom fram da Revisjonen klokka 12 i dag la fram en ny undersøkelse av hvordan etaten kontrollerer selvangivelser.

- Kvalitetssvikt «Skatteregionene har i liten grad gjennomført kontroller av grunnlagsdata i den undersøkte perioden. Undersøkelsen viser også at skatteoppkrevernes kontroll av grunnlagsdata på lønnsområdet ikke har det omfanget og den kvaliteten som har vært forutsatt,» lyder det i rapporten, som ble framlagt av Riksrevisjonens leder Jørgen Kosmo.

Ordningen med forhåndsutfylt selvangivelse og leveringsfritak har gjort livet lettere for mange lønnsmottakere og pensjonister - men er også en medvirkende årsak til potensielt store feil i folks likning, ifølge Riksrevisjonen; de mener det er vanskelig for folk flest å føre kontroll med at banker og arbeidsgivere rapporterer riktig.

«Ordningen med forhåndsutfylt selvangivelse, som omfatter stadig flere opplysninger, og innføringen av leveringsfritak gjør at kontrollen med grunnlagsdata har blitt enda viktigere for å sikre korrekt likning,» slår Revisjonen fast.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.