Riksrevisjonen slakter skatteetatens kontroll

Forenklet selvangivelse og leveringsfritak kan føre til feil i likningen, ifølge ny rapport.

MED SLAKT I KOFFERTEN: Det var ikke noe godt skussmål Riksrevisjonens leder Jørgen Kosmo ga skatteetaten da han la fram rapporten om etatens kvalitetskontroll i Revisjonens lokaler på Bislett i Oslo. Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADET
MED SLAKT I KOFFERTEN: Det var ikke noe godt skussmål Riksrevisjonens leder Jørgen Kosmo ga skatteetaten da han la fram rapporten om etatens kvalitetskontroll i Revisjonens lokaler på Bislett i Oslo. Foto: TORBJØRN GRØNNING/DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Riksrevisjonen slakter skatteetatens behandling av såkalte grunnlagsdata - opplysningene som blir innrapportert til dem fra bl.a. arbeidsgivere og banker. Det kom fram da Revisjonen klokka 12 i dag la fram en ny undersøkelse av hvordan etaten kontrollerer selvangivelser.

- Kvalitetssvikt «Skatteregionene har i liten grad gjennomført kontroller av grunnlagsdata i den undersøkte perioden. Undersøkelsen viser også at skatteoppkrevernes kontroll av grunnlagsdata på lønnsområdet ikke har det omfanget og den kvaliteten som har vært forutsatt,» lyder det i rapporten, som ble framlagt av Riksrevisjonens leder Jørgen Kosmo.

Ordningen med forhåndsutfylt selvangivelse og leveringsfritak har gjort livet lettere for mange lønnsmottakere og pensjonister - men er også en medvirkende årsak til potensielt store feil i folks likning, ifølge Riksrevisjonen; de mener det er vanskelig for folk flest å føre kontroll med at banker og arbeidsgivere rapporterer riktig.

«Ordningen med forhåndsutfylt selvangivelse, som omfatter stadig flere opplysninger, og innføringen av leveringsfritak gjør at kontrollen med grunnlagsdata har blitt enda viktigere for å sikre korrekt likning,» slår Revisjonen fast.

Og når store og små feil i skatteyternes likning får passere upåaktet hen også hos skatteetaten, betyr det i sum at staten hvert år potensielt får altfor mye eller altfor lite i skatteinngang.

Stort avvik Revisjonen kritiserer også effekten av kontrollen av næringsdrivende. I 2006 førte kontrollen til endringer i alminnelig/skattbar inntekt på 2,6 milliarder kroner, mens kontrollen i 2008 bare førte til inntektsendringer på 870 millioner kroner.

«Etter Riksrevisjonens vurdering er det viktig at skatteetaten prioriterer kontrollen av næringsdrivende og selskaper ved likningsbehandlingen, da nedprioritering av dette området både kan ha direkte negativ provenymessig effekt (mindre skatteinngang, red.anm.) og medvirke til at de preventive effektene svekkes over tid,» skriver Revisjonen.