Riksvei 3 fortsatt stengt etter «kjemibombe»

Lastebil med salpetersyre havnet i grøfta i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stange (NTB): Riksvei 3 mellom Løten og Stange i Hedmark er fortsatt stengt ved ulykkesstedet etter at en lastebil med kjemikalier havnet i grøfta tirsdag ettermiddag.

Politiet omtalte da lastebilen som en «kjemibombe» med over 6.000 liter salpetersyre, 1,2 tonn natriumoksid som er lut i fast form og hele 19 tonn av en kjemisk væske som benyttes til katalysatorer i dieselbiler

Lastebilen ble tømt for salpetersyre ved 2-tiden natt til onsdag, men veistrekningen er fortsatt stengt mens oppryddingen pågår.

- Vi har fått trukket opp både trekkvogn og tilhenger fra grøfta, men det ligger fortsatt en del vrakgods på stedet. Det er på vei en kranbil som skal hjelpe til i oppryddingsarbeidet, men det er fortsatt vanskelig å si når strekningen blir åpnet, sier operasjonsleder Geir bekkedal i Hedmark politidistrikt til NTB onsdag morgen.

I alt var det fire dunker med 1.250 liter salpetersyre i bilen, og rundt to tredeler har rent ut i Svarteelva. Ifølge brannvesenet skal salpetersyren raskt løse seg opp i vann. Den er middels giftig for fisken og lett nedbrytbar. Elva er for tiden gjenfrosset.

Lastebilen skal totalt ha inneholdt rundt 6.000 liter salpetersyre, 1,2 tonn natriumoksid som er lut i fast form og hele 19 tonn av en kjemisk væske som benyttes til katalysatorer i dieselbiler.

Politiet kan ikke gjøre annet enn å ta bilen inn for teknisk kontroll. Det er ikke noe i lover og regler som forbyr denne type livsfarlig last på glatte norske vinterveier.

Like etter at ulykken skjedde ba politiet folk i området om å holde seg inne og lukke alle vinduer fordi utforkjøringen førte til lekkasje av salpetersyre.

Gassen fra salpetersyre kan føre til svie i øyne og svelg. (©NTB)