Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rikt land - lav pensjon

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LO har overfor Stortingets finanskomité og i Dagbladet påpekt at oljerike Norge har høyere pensjonsalder og lavere pensjonsnivå enn land vi liker å sammenlikne oss med. Dette blir i dag kraftig imøtegått av finansminister Per-Kristian Foss. Han mener sammenlikningene er misvisende dels fordi den formelle pensjonsalderen skiller seg klart fra den reelle avgangsalderen, og dels fordi bildet av ytelsene blir bedre for Norges del dersom vi tar med beskatningen av pensjonistene i de ulike land.

Slike sammenlikninger er utvilsomt vanskelige. Ikke minst fordi pensjonssystemene i mange vestlige land er under revisjon. Men det etter vår mening bra at noen har tatt seg bryet med det. Og hovedpoenget synes klart - både før og etter skatt: Norge, som et av verdens rikeste land, har gjennomsnittlig dårligere pensjonsdekning for sine innbyggere enn naboland uten oljeformue. Slikt er viktig å vite når vi gjennom våre politisk valgte representanter skal bli enige om et bærekraftig system for framtida.

Ingen bestrider at eldrebølgen og forholdet mellom pensjonister og yrkesaktive er en utfordring som nødvendiggjør endringer av pensjonssystemet. Men for at velgerne og de framtidige pensjonister skal godta de foreslåtte innstrammingene, må de føle at de er riktige, rettferdige og nødvendige.

Når Dagbladet har valgt å skrive om LOs beregninger og sammenlikninger, er det fordi de inneholder vesentlig informasjon. De virker faktisk som en nyhet som ikke er kommet tilstrekkelig fram i forbindelse med Pensjonskommisjonens og regjeringens forslag. Poenget som har kommet tilstrekkelig fram, er at dagens ordning er altfor dyr i det lange løp og at den vil bryte sammen om den ikke reformeres. Troverdigheten i dette argumentet vil svekkes hvis det er slik at gjeldstyngede Sverige, uten oljeformue, kan be sine innbyggere være med på en ordning som er bedre enn det vi legger opp til her. Finansdepartementet bør derfor tilby oss en oversikt som gjør det mulig å vurdere den eksisterende norske ordningen og de foreslåtte reformer opp mot andre lands.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media