- BØR MØTE:  - Jeg legger til grunn at alle som blir bedt om å møte for Stortinget møter, fastslår justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp).

Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
- BØR MØTE: - Jeg legger til grunn at alle som blir bedt om å møte for Stortinget møter, fastslår justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp). Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

- Riktig å møte i Stortinget

Justisminister Anders Anundsen er helt tydelig på at politimestere som blir bedt om å komme til Stortinget bør møte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Dagbladet i dag forteller tidligere politimester Torbjørn Aas om hvordan politidirektør Odd Reidar Humlegård forsøkte å stoppe ham, fra å forklare seg for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, da Gjørv-kommisjonens rapport ble behandlet. Anundsen (Frp) var da leder for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Venstres leder Trine Skei Grande sier hun er utrolig provosert av Humlegård.

Nå sier justisministeren:

- Jeg legger til grunn at alle som blir bedt om å møte for Stortinget møter, fastslår Anundsen. Han ønsker ikke å si noe om hva som skjedde da Aas ble forsøkt stoppet av politidirektør Humlegård.

- Jeg var da ikke justis- og beredskapsminister. Aas ble invitert fordi han var en annen røst, og vi mente at han hadde noe å bidra med.

-Var det nyttig at Aas trosset Humlegård og møtte og svarte på spørsmålene i Stortinget?

- Han og mange andre bidro med informasjon som var nyttig, sier Anundsen.

- Er justisministeren fornøyd med at det ikke lages referater fra politisjefsmøtene?

- Dette er politidirektørens møter, og det får være opp til ham hvordan politisjefsmøtene organiseres. Jeg har selv vært til stede på noen av møtene, og synes det er nyttig med en åpen debatt og lufting av synspunkter, sier Anundsen.

- Aas beskriver også en fryktkultur i politiet?

- Vi må ta på alvor slike opplevelser. Aas er ikke den eneste som har tatt opp denne problemstillingen. Det er blant de forholdene vi ønsker å gjøre noe med i nærpolitireformen, sier Anundsen.

- Seinest i dag har jeg vært i Stavern og deltatt på åpningen for de nye politistudentene. Der la jeg også vekt på hvor viktig der er med en åpen og inkluderende kultur i politiet. 

FORSØKT STOPPET :  Tidligere politimester Torbjørn Aas ble forsøkt stoppet av politidirektør Odd Reidar Humlegård fra å møte for Stortinget. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FORSØKT STOPPET : Tidligere politimester Torbjørn Aas ble forsøkt stoppet av politidirektør Odd Reidar Humlegård fra å møte for Stortinget. Foto:Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer