Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Riktig å prioritere voldtekt foran nasking

LEDER: Politiet prioriterer riktig og fortjener ros, mener Dagbladet.

UNDERKAPASITET: Flere politidistrikter sliter med underkapasitet, noe som fører til at oolitiet nedprioriterer hverdagskriminalitet. Det er synd, men likevel en riktig prioritering, mener Dagbladet. Foto: Jacques Hvistendahl (Dagbladet).
UNDERKAPASITET: Flere politidistrikter sliter med underkapasitet, noe som fører til at oolitiet nedprioriterer hverdagskriminalitet. Det er synd, men likevel en riktig prioritering, mener Dagbladet. Foto: Jacques Hvistendahl (Dagbladet). Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VG kom i går med en indignert avsløring av lista over hvilke lovbrudd politiet lar ligge. Dagbladet på sin side er lettet og beroliget.

Listen over uprioriterte forbrytelser omfatter bedragerier og underslag av inntil 100 000 kroner, bensintyverier, drosjeregninger som ikke er blitt betalt, overtrekk av konto, sjekkbedrageri, hotellbedragerier, nasking, misligholdte leasingavtaler og brudd på veitrafikkloven § 3 uten personskader. I tillegg skal politiet vurdere henleggelse av eldre saker med uklare beviser, saker der det ikke er noen personlig fornærmet, saker der fornærmede lett kan beskytte seg mot handlingen og saker der andre instanser kan ilegge annen reaksjon enn straff.

Årsaken til prioriteringen er kapasitetshensyn. Lokallagsleder for Oslo Politiforening, Sigve Bolstad, kaller utviklingen trist og dramatisk. Handels- og servicenæringens hovedorganisasjon (HSH) reagerer også kraftig, og kaller det hele forkastelig. Dagbladet er enig i at politiet trenger mer ressurser. Flere politidistrikt har en betydelig underkapasitet. Folk opplever til stadighet å anmelde kriminalitet uten at noe skjer. Det strider helt klart mot folks rettsfølelse at kriminelle går fri uten at saker blir tilstrekkelig etterforsket. Slik bør det ikke være. Det gjør noe med folks tillit til og oppfatning av politiet.

Likevel mener Dagbladet at politiet gjør det rette når den faktiske ressurssituasjonen er som den er. Politiet viser gjennom denne lista at de har oversikt, evne til å prioritere og meget god vurderingsevne. Saken burde vært snudd på hodet og gjort om til en gladsak. VGs skrekkliste viser folk at politiet gjør jobben sin og prioriterer riktig, i motsetning til hva mange synes å tro. De viktigste sakene, de som omhandler liv og helse, alt det vi er mest redde for, går foran. Vold, familievold, overgrep mot barn, voldtekt, narkotikaomsetning, skremmende og plagsom atferd, grov økonomisk kriminalitet og miljøkriminalitet er åpenbart på den prioriterte lista.

VGs avsløring er den hyggeligste på lenge. Myndighetene kan trygt bevilge mer penger til politiet, når de vet at ressursene blir så godt forvaltet. Politiet fortjener ros.